Kongresové centrum pro více než 800 lidí, tak má po rozsáhlé přestavbě vypadat pavilon Z Výstaviště České Budějovice

9. leden 2021 08:00

Autoři projektu chtějí objektu navrátit původní podobu ze sedmdesátých let minulého století a zároveň ho propojit se sousedním pavilonem T1. 

Vnitřek i venkovní okolí pavilonu Z na českobudějovickém Výstavišti obsadili stavaři s těžkou technikou. Naplno se rozjela rozsáhlá přestavba této budovy. Představa architektů je taková, že se z ní po rekonstrukci stane multifunkční kongresové centrum pro více než 800 lidí.

„Technický stav pavilonu Z nám už postupně neumožňoval spousty kongresových a kulturních akcí tady připravit. Už zhruba před třemi lety jsme si vytipovali objekty, které pro nás mají nějakou architektonickou hodnotu. A právě pavilon Z patřil k těm tradičním, bez kterého by si Zemi živitelku nedokázal nikdo z nás představit. Tak jsme začali rekonstrukcí,“ říká Mojmír Severin, ředitel českobudějovického Výstaviště.

Petr Hornát, jeden z autorů návrhu na novou podobu pavilonu Z, popisuje:

„Tak, jak vznikl před čtyřiceti lety, byl vymyšlen, jako jeden z centrálních pavilonů na výstavišti. My jsme snažili tyto věci respektovat, to znamená, že základní silueta domu zůstane zachována. Snažili jsme se pavilon spíše navrátit do původního vzhledu.“

Celkové náklady na přestavbu přesáhnou 135 miliónů korun a Výstaviště je z velké části hradí z vlastních prostředků. Pokud vše dobře půjde, a hlavně pokud to epidemiologická situace dovolí, slavnostní otevření zrenovovaného pavilonu by se mělo odehrát na závěr letošního léta v rámci tradičního agrosalonu Země živitelka.

Celou reportáž si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu.

Rekonstrukce pavilonu Z - současný stav
Spustit audio