Konference Travelcon se letos přesunula do virtuálního prostoru. Sledovat ji může každý

24. duben 2020 09:14

Tři přednáškové sály, desítky vystupujících a několik témat – takový obrázek z letošního ročníku odborné konference cestovního ruchu Travelcon se kvůli vládním nařízením v souvislosti s koronavirem zdá jako utopie.

Organizátoři se ale navzdory současné situaci rozhodli náplň přehlídky zachovat a celou ji přesunuli do virtuálního prostoru. Největší akce svého druhu u nás začala ve čtvrtek a z pohodlí svého domova ji může sledovat úplně každý.

V přednáškovém sále na českobudějovickém výstavišti jsou pouze přednášející, moderátor a technický personál. Po každém vystoupení, kterých jsou na programu přes dvě desítky, se sály dezinfikují.

„Vysílat se bude živě ze studia v Českých Budějovicích a v Praze, a účastníci tak budou moci přednášky sledovat online z pohodlí domova,“ popisuje spoluorganizátor Vojen Smíšek z Destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko.

Zájem o letošní ročník je podle organizátorů zhruba trojnásobně větší než při klasickém průběhu. Na konferenci vystoupí například podnikatel Viliam Sivek, cukrář Josef Maršálek nebo moderátor Jakub Železný.

„V Zeleném sále budou přednášky zaměřené na aktuální trendy v turismu, marketingové strategie, právo a také témata související s dopadem covid-19 na turistický ruch. Ve druhém Oranžovém sále se uskuteční první celorepublikové setkání destinačních společností a témata budou podle toho také zaměřená,“ uvádí Vojen Smíšek.

Právě současná krize kvůli pandemii koronaviru a její vliv na cestovní ruch zaujímá podstatnou část konference. Podle nejnovější studie by jen na jihu Čech mohlo v oboru do konce roku zaniknout více než 4000 pracovních míst.

Čtěte také

„Jsou to pracovní místa nejen přímo v penzionech a hotelích, ale i doprovodných službách. Ztráta dohromady pro veřejné rozpočty bude 3,4 miliardy korun jenom za Jihočeský kraj,“ připomíná Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu, která Travelcon pořádá.

Cíl destinačních společností po nadcházející letní sezónu je jasný zaměřit se výhradně na domácí klientelu. Podle Jaromíra Poláška budou mít problémy zejména větší ubytovací kapacity, a to kvůli úbytku zahraničních hostů.

„Ty větší kapacity v součtu dělají poměrně vysoké číslo. Ačkoli se naplní penziony, tak ty větší hotely mohou mít problém. To není otázka třeba jen Českých Budějovic a Českého Krumlova, ale částečně i větších kapacit na Lipensku,“ dodává Jaromír Polášek.

Diváci se na konferenci můžou stále přihlašovat prostřednictvím webových stránek travelcon.cz.

Spustit audio

Související