Konečně bylo dost sněhu, ale nikdo si ho nemohl dosyta užít. Skiareály končí

6. březen 2021

Letošní sezona na horách je extrémní. Provozovatelé zimních středisek se už vzdávají naděje na spuštění vleků a předčasně ukončují sezonu. Ztráty půjdou do miliard korun. Ve skiareálu Lipno je předběžně vyčíslili na 70 milionů.

„Situace je, bohužel, velmi vážná. Vláda nás od prosince trochu vodila za nos. Slibovala otevření areálů i pan ministr Blatný na tiskové konferenci řekl, že k uzavření areálů není žádný epidemiologický důvod, na rozdíl od obchodních center, kde se potkávaly denně stovky lidí, dostaly od vlády výjimku, tak my jsme nemohli provozovat ani v momentě, kdy byl systém v číslech, která to umožňovala,“ vysvětluje mluvčí skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

A ekonomické ztráty za odepsanou sezónu počítá i ředitel lyžařského areálu na Zadově Luděk Sáska: „Byli jsme v provozu osm dní. Ztráty jenom na tržbách jenom na Zadově jsou někde okolo třiceti milionů korun.“

Nad vodou jej zatím drží rezervní fondy z minulých let, takže areál nezkrachuje. Zatím nepropustili nikoho.

Lyžaři živí 45 tisíc lidí

V České republice funguje 450 lyžařských středisek, která zaměstnávají 45 tisíc převážně místních obyvatel. Řadu skiareálů čeká těžké období, které nemusí přežít. Skiareál Zadov podle Luďka Sásky situaci ustojí díky tomu, že patří pod Českou unii sportu.

Skiareály letos zůstanou letos vlastních tržeb. Pomoci jim má kompenzace od státu z programu COVID Sport III Lyžařská střediska, na který vláda schválila miliardu korun. Skiareál Lipno se ale podle mluvčí Olgy Kneiflové zatím žádné významnější pomoci od státu nedočkal:

„Kromě programu Antivirus, který pomáhá částečně krýt mzdové náklady, jsme ze slíbených kompenzací fakticky neobdrželi ještě ani korunu. Firmu tak zachraňují vlastní zdroje a půjčky úvěrujících institucí. Máme ale skvělé lidi, zaměstnance, věříme, že tuto obtížnou dobu společně zvládneme. Děláme vše pro to, abychom udrželi zaměstnanost a udrželi i naše lidi a to i přes fakt, že momentálně nesmíme čerpat již ani Antivirus a tím je podpora státu doslova nulová.“

 Otazníky do budoucna

Většina provozovatelů bude muset kvůli výpadku letošní sezóny omezit nebo úplně utlumit investice do dalšího rozvoje. Na Zadově mají připravené dva projekty v celkové hodnotě kolem 80 milionů korun. Jedná se o vybudování vodní nádrže na zasněžování a výstavbu nového multifunkčního centra s restaurací.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio