Koncertní sál Jihočeské filharmonie čeká oprava

28. srpen 2019 14:50

Jihočeská filharmonie se chystá na rekonstrukci svého koncertního sálu. Bude kvůli ní hrát sice půl roku převážně v českobudějovickém Metropolu, ale výsledek prý bude stát za to.  

Pohodlná sedadla, lepší akustika, větší divácký komfort. To by měla přinést oprava Koncertní síně Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích. Jihočeský kraj ji chystá na příští rok a vyčlenil na ni téměř 25 milionů korun. Když vše dobře půjde, přesně za rok bychom mohli společně s Jihočeskou filharmonií přivítat novou sezónu v opraveném sále.

Čtěte také

„Sundáme balkón, změníme sezení, na balkóně bude jen jedna řada, aby sál lépe dýchal. Lépe dýchat bude i díky nové klimatizaci,“ plánuje ředitel filharmonie Otakar Svoboda.

„Speciálními obklady změníme akustiku, změníme osvětlení a za víc než milion korun se budou opravovat varhany, které už jsou v trochu v horším stavu. Až otevřeme, bude tam trochu menší kapacita,“ vysvětlil.

Přestavbu financuje Jihočeský kraj, zřizovatel orchestru. Jak potvrdil Patrik Červák, vedoucí odboru kultury a památkové péče, v současné době už je hotový projekt. „Projektant vzešel z výběrového řízení. Je to pan architekt Hornát z Atelieru 8000. Jeho návrh nás velmi zaujal. Konečná čísla budeme mít na podzim, kdy chceme vybrat výběrové řízení na zhotovitele. Začátek prací by měl být v březnu příštího roku,“ dodal.

Od jara do podzimu příštího roku by tak orchestr měl hrát převážně v českobudějovickém Metropolu. Do období rekonstrukce spadají letní prázdniny.

„Sezóna 2020/21 bude jubilejní, čtyřicátá, a my bychom ji rádi udělali v krásném prostředí,“ přeje si Otakar Svoboda.

Spustit audio

Související