Kombinace třaskavin a alkoholu je nejhorší. Silvestrovská noc vždy zaměstná hasiče, může se stát i velké neštěstí

28. prosinec 2022

Ani letos to nebude jiné. Přiblíží se silvestrovská noc a ve městech i na vsích začnou bouchat petardy, vystřelovat rachejtle. Obloha rozzářená světlicemi poskytuje mnoha lidem pocit nadšení a radosti. Zvířatům ale děs a utrpení. A ukrajinským spoluobčanům asi i smutek a připomínku toho, co by už nikdy nechtěli zažít. Buďme o Silvestru ohleduplní. A zároveň opatrní. Zábavná pyrotechnika totiž nemusí být vždy zábavná.

O „zábavě“ s otazníkem hovoří i tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů. „Já bych řekla, že je to skoro s vykřičníkem. Z našeho pohledu rozhodně. Pro nás je zábavní pyrotechnika důvodem nárůstu počtu zásahů,“ říká.

Zatímco v běžný den vyjedou jihočeští hasiči průměrně k 25 událostem, během posledního dne roku je to zhruba dvojnásobek. „Navíc se v posledních letech rozmohlo, že lidé oslavují za pomoci pyrotechniky nejenom příchod nového roku, ale cokoli a kdykoli,“ dodává Vendula Matějů.

Vendula Matějů, mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje

Na druhou stranu trend směřuje k větší bezpečnosti. „Ráda bych zaklepala, že v posledních letech jsme nezaznamenali události tragické nebo s velikou, miliónovou škodou. Jsou to většinou drobné požáry, třeba křovisek, trávy nebo odpadu právě od zábavní pyrotechniky,“ uvádí hasička.

Jednoznačně ale doporučuje zábavní pyrotechniku vůbec nepoužívat. „Jako hasiči jsme pro to, a budou se mnou určitě souhlasit i kolegové zdravotničtí záchranáři a policisté, aby lidé zábavní pyrotechniku vůbec neodpalovali. Pokud se už ale někdo takto rozhodne konec roku a příchod nového oslavit, je důležité, aby kupoval pyrotechniku v kamenných prodejnách a aby měla správnou certifikaci, povolení a atest,“ připomíná.

Jak takovou „správnou pyrotechniku“ zákazník pozná? „Bude mít označení třídy, to znamená stupně nebezpečnosti, a bude tam návod v češtině, který musíme dodržet do posledního písmenka,“ odpovídá Vendula Matějů a vysvětluje, co jednotlivé třídy znamenají: „Jednička je první stupeň nebezpečnosti, tedy pyrotechnika, kterou může používat každý dospělý. Oproti tomu pyrotechniku třetí nebo čtvrté třídy může odpalovat jen certifikovaný odborník.“

Čtěte také

Další pravidlo stanovuje, že pyrotechniku si smí koupit jen osoba starší 18 let. „Z logiky věci vyplývá, že pyrotechniku nesmí odpalovat dítě a dospívající mládež. Za případné neštěstí nese odpovědnost zákonný zástupce dítěte. A ať už dojde k požáru kvůli pyrotechnice z rukou kohokoliv, odpovědnost je trestní. Za nesprávné použití zábavní pyrotechniky hrozí pokuta až 25 tisíc korun,“ upozorňuje Vendula Matějů.

Největší nebezpečí podle ní hrozí, když se člověk rozhodne odpalovat zábavní pyrotechniku v bytě nebo na balkoně. „A navíc ve spojení s alkoholem, což se při oslavách Silvestra nabízí. Kombinace hořlavin a alkoholu je úplně nejhorší. Může se stát, že se světlice vrátí, spadne zpátky do bytu, do jiného balkonu, rozbije okno, v bytě je spousta hořlavého materiálu, bytové požáry se šíří velmi rychle. Pak může dojít k obrovskému neštěstí,“ popisuje.

Další situací, před kterou Vendula Matějů důrazně varuje, je pokus o znovuodpálení nevybuchlé světlice. „Člověk si říká, že je to škoda, že za to dal dost peněz, jde to zkontrolovat... Ale to jsou přesně ty situace, které končí popáleninami nebo vážným tržným zraněním,“ říká. První pomocí v takovém případě je zastavení krvácení, zakrytí rány čistým materiálem a samozřejmě volání rychlé záchranné služby.

Celý rozhovor s mluvčí jihočeského hasičského záchranného sboru Vendulou Matějů o nebezpečích spojených se zábavní pyrotechnikou si poslechněte online.

Spustit audio

Související