Kolekci různě zdobených kraslic ukazuje velikonoční výstava Jihočeského muzea

21. duben 2019 07:23

Plodnost a znovuzrození podle křesťanské tradice symbolizují kraslice. Ručně zdobená vejce nemůžou chybět ani na tradiční velikonoční výstavě Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Expozice představuje nejen kraslice z našeho regionu, ale například i z dalších evropských zemí.

K jižním Čechám neodmyslitelně patří takzvané křemežské straky, které po celém světě proslavila Marie Husarová. „To jsou vejce zdobená voskovou batikou, některá jsou třeba jen ve dvou barvách, některá vícebarevná. Ty vzory určitě mohou posloužit i jako inspirace návštěvníkům, protože nejsou zase tak složité. Je třeba mít jenom dobrý špendlík a pevnou ruku,“ říká kurátorka výstavy Hana Soukupová.

Dalším okruhem zastoupeným na výstavě je hlavně pro Jindřichohradecko typická jarošovská krajka pocházející z Jarošova nad Nežárkou. „To už jsou kraslice, které asi každý zkoušet nebude, protože ty vzory, jak napovídá název, jsou dost komplikované a náročné. Musíte mít špendlík s tenounkou hlavičkou a musíte to umět,“ popisuje Hana Soukupová.

Nejen kraslice a řehtačky. Letošní velikonoční výstava Jihočeského muzea připomíná poutní místa

Velikonoční výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích

Římov, Hořice na Šumavě nebo Křížová Hora nad Českým Krumlovem. Zajímavosti z jihočeských poutních míst teď uvidíte na jednom místě. Zaměřila se na ně letošní velikonoční výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Výstava představuje také vejce zdobená textilní aplikací a jezerní sítinou. „To jsou vejce, která zdobila paní Božena Pivoňková ze Sezimova Ústí. Tato technika není dneska už moc živá. Na naší výstavě máme jedno vejce z Polska, kde se technika také objevuje, takže to není úplně jihočeská specialita,“ dodává kurátorka.

Jihočeské muzeum dále ukazuje kraslice z Ukrajiny, zemí bývalé Jugoslávie, například Chorvatska, nebo také z Ruska.

Kraslice i ostatní části velikonoční výstavy si v Jihočeském muzeu můžete prohlédnout do 24. dubna.

Spustit audio

Související