Koláč Santiago se proslavil svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela

Kuchyně jihozápadní Evropy, aneb ohlédnutí Petra Stupky za nedávnou návštěvou Barcelony. 

Všude v Katalánsku vám před hlavním jídlem nabídnou chléb a rajské jablko, případně chléb s tamním druhem majonézy. Nejedná se ale o náš klasický chleba, ale o chléb bílý. A také nezůstane jen u tohoto předkrmu. Stejně, jako v novém vydání Kuchařského čarování.

Pravidelná porce inspirace a receptů pro všední i sváteční vaření Petra Stupky v tomto vydání přináší koláč Santiago.

První dochované zmínky o tomto koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Každý z poutníků, který pouť vykoná je odměněn kouskem tohoto mandlového koláče.

Ingredience
  • 220 g cukru krupice
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g jemně mletých mandlí
  • špetka skořice
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • máslo na vymazání formy
  • špetka soli a cukr moučka pocukrování

Postup
Troubu si předehřejte na 160 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem nebo vyložte pečicím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a skořicí do pěny. Bílky šlehejte s trochou soli do tuhého sněhu a následně do nich zašlehejte zbylou část cukru tak, aby hmota ztuhla. Následně zvolna promíchejte obě hmoty spolu s citronovou kůrou a mletými mandlemi. Těsto pak ložte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 – 40 minut.

Vychladlý dort cukrujte moučkovým cukrem. Originál by měl na sobě znamení svatojakubského kříže a podáván se sklenkou sladkého vína nebo citronového likéru.

autor: Petr Stupka
Spustit audio