Koh-i-noor odhalil v Rusku padělky svých výrobků

18. srpen 2005

Českobudějovická společnost Koh-i-noor Hardtmuth, přední světový výrobce školních, kancelářských a výtvarných potřeb, odhalila v Rusku a na Ukrajině falzifikáty svých výrobků. Jde především o padělek tužky s označením 1500, který pochází nejspíše z Číny. Za poslední roky je to již osmý případ nezákonného kopírování výrobků této společnosti. Firma proto nyní s právníky zvažuje, jaké další kroky v tomto případu podnikne, informoval ČTK mediální zástupce firmy Martin Doležal.

Tužky s označením 1500 vyrábí podnik přes 100 let. Problémy s jejich paděláním, ale i s falšováním známé pryže s motivem slona, řeší nejvíce na trzích bývalého Sovětského svazu a v Asii. Kromě Ruska a Ukrajiny se plagiáty objevují i v Bělorusku, Indonésii, Číně či Vietnamu. "Falzifikáty jsou velmi kvalitní," uvedl generální ředitel společnosti Vlastislav Bříza. Dodal ale, že paradoxně mohou být i známkou toho, že firma má ve světě dobré jméno. Méně kvalitní kopie ale podnik poškozují, řekl.

Kopie svých produktů registruje Koh-i-noor Hardtmuth zhruba deset let. Podle Břízy se někdy stávají kuriózní situace. "Při jedné z mých posledních návštěv Číny jsem byl výrobcem pozván na exkurzi do podniku, kde právě vyráběli tužky 1500 se jménem naší společnosti. Ihned jsem volal našim obchodníkům s pochvalou za vyjednání dobrého obchodního kontraktu. S hrůzou jsem zjistil, že se nejedná o naši zakázku, ale že jde o výrobu falzifikátů," řekl.

Historie společnosti Koh-i-noor Hardtmuth, která je jedním z nejstarších výrobců školních, kancelářských a výtvarných potřeb na světě, sahá do roku 1790. Nyní je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-i-noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích. Společnost vyrábí více než 4500 různých produktů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio