Kočky neberou člověka jako pána a vrní, i když je srazí auto

Kočky jsou pro většinu z nás tajemní tvorové. Bojíme se těch černých, které nám přeběhnou přes cestu, a často je spojujeme s čarodějnictvím. Podle nadšené chovatelky koček Evy Kadlecové si ale takovou pověst vysloužily neprávem.

„Připisujeme jim lidské vlastnosti a očekáváme od nich lidské chování. To zvíře má celkem jasný řád, vše co dělá je řízeno jasným cílem, a to je přežití jedince,“ vysvětluje a dodává, že kočka není smečkové zvíře a nebere člověka jako pána. Proto se chová jinak než například pes.

Pro všechny kočky je charakteristické vrnění, které vychází z oblasti krku. Většina z nás je přesvědčena o tom, že kočky předou jen při mazlení nebo v situacích, kdy se cítí dobře. Eva Kadlecová ale tento rozšířený mýtus vyvrací. „Kočky poměrně pravidelně vrní, když rodí nebo když je srazí auto,“ připomíná.

Vrnění je totiž projevem snahy o léčení. „Jsou to drobné vibrace, taková inframasáž, která slouží jednak k psychickému uklidnění a jednak má urychlovat hojení poranění tkáně,“ doplňuje odbornice kočky.

Kromě schopnosti léčit kočky disponují také skvělým zrakem. Neplatí to ale za všech okolností. Podle Evy Kadlecové jsme na tom s viděním za denního světla daleko lépe my lidé. „Kočka vidí dokonale prostorově, ale je poměrně krátkozraká, vidí nejlépe na dva až šest metrů,“ říká.

Opačná situace nastává se soumrakem, kdy kočce stačí jen nepatrný odlesk světla, aby si takzvaně rozsvítila okolí. „Kočky mají za sítnicí cévnatou vrstvu, která se nazývá tapetum lucidum a funguje na principu zrcadla,“ popisuje chovatelka koček a bývalá felinoterapeutka. Kočkám podle ní stačí pouze svit hvězd nebo měsíce, aby za tmy viděly jako ve dne.

A proč kočky značkují v našich domovech a jak s tím bojovat? Kolik času prospí? Dopadne kočka z výšky pokaždé na všechny čtyři tlapky? Proč nám nosí domů myši? Co je to felinoterapie a jaké jsou její účinky? Odpovědi na tyto otázky si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio