Kočka sphynx neustále něco loví, třeba i máselničku, vyprávějí chovatelé

3. březen 2022

V Mexiku existují velmi staré obrazy s podobou bezsrstých koček. Někteří tvrdí, že jejich chovem se zabývali už staří Aztékové, plemeno sphynx ale oficiálně pochází z Kanady. V Ontariu se černobílé kočce jménem Elizabeth narodilo mezi koťaty jedno nahé, za což mohla genetická mutace.

Tyto kočky s velkýma ušima a očima jsou zvláštní nejen svým zjevem. To potvrzují manželé Kutišovi z Českých Budějovic, kteří mají jednu kočku sphynx doma.

„Dělá si, co chce, a moc dobře si nás ochočila, vychovala si nás,“ říká s úsměvem o své půldruhého roku staré kočce Jodi Magda Kutišová.

„Má opravdu zvláštní choutky,“ pokračuje v charakteristice. „Přitom má od mala velmi zdravou a vyváženou stravu – speciální granule, protože má problémy s trávením. Přesto se snaží ulovit, co se dá sníst. Takže si shodila máselničku, vyjídá zbytky ze dřezu.“

Když má člověk jídlo na stole, není dobré se k této kočce obracet zády. V sekundě totiž může o pokrm přijít. „Já jsem se například minulý týden velmi radoval, že mi neolízala můj chleba. Bylo to ale jen díky tomu, že se nejdřív pustila do kaše mého syna,“ směje se Jaroslav Kutiš.

Mezi oblíbené činnosti kočky Jodi patří odpočinek, relaxace a spí na klíně svého páníčka. Nesnáší ale, když čte Jaroslav Kutiš noviny. Sphynx podle něj potřebují svoje lidi, bez nich teskní. Naopak odmítají koupání. Až po několika měsících vytrvalého úsilí svých chovatelů se ho Jodi naučila snášet.

Vyprávění o příhodách, které se svou bezsrstou kočkou zažívají manželé Kutišovi, si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata. Dále pořad přináší informace o tom, co může způsobit kulhání u prasat, a také povídání o rčení souvisejícím s ropuchou.

Spustit audio

Související