Knižní festival Tabook letos připomene národy, které tvořily Československo

27. září 2018 13:41

Exczechoslovakia – Československo aneb Židé, Němci, Romové, Poláci, Maďaři, Rusíni a jiní… Takový je název sedmého ročníku mezinárodního festivalu malých nakladatelů Tabook, který ve čtvrtek 27. října začíná v Táboře.

Akce se letos zaměřuje na sté výročí vzniku republiky. Připomene proto i pestrou směsici národů, které jsou neodlučně spojené s historií Československého státu.

„Pozvali jsme hosty, kteří souvisí s národy, které byly odsunuté, vyhlazené, případně se o nich nemluví. Máme hosty romské, židovské, německé, maďarské a polské. To jsou národy, které tvořily zcela přirozeně Československo, což chceme připomenout, a jsou to i zajímaví autoři,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů festivalu Juraj Horváth.

Tabook jako obvykle představuje klíčové osobnosti a objevuje i nadějné nováčky současné nezávislé knižní scény. Součástí festivalu je 17 výstav výtvarného umění, které jsou různě rozesety po starém a novém městě.

V galerii u radnice se představuje slavná švédská spisovatelka a ilustrátorka Eva Lindström společně s českou ilustrátorkou a spisovatelkou Alžbětou Zemanovou. „My jsme nakonec vybrali věci, které nikdo neviděl, nebo ještě jsou v procesu tvorby, takže je to vlastně mix toho, co dělám volně, plus nějaké ilustrace,“ prozrazuje Alžběta Zemanová.

Knižní tipy na dlouhé zimní večery – Medvědín i vtipný příběh od scénáristy Simpsonových

Vedoucí pobočky Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech Václava Medalová Hůdová

Odmalička má vztah ke knihám, pochází z rodiny, ve které se vždy hodně četlo. S literaturou pak spojila i své povolání. Václava Medalová Hůdová je dnes vedoucí pobočky Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech.

Juraj Horváth připomíná, že Eva Lindström vytvořila za svůj život téměř osmdesát knih pro děti. „Když se na ně člověk podívá, tak jsou si něčím podobné. Jen se tam odehrávají jiné příběhy, je tam jiné světlo, jiná barevnost. Myslím, že pro návštěvníky to bude pěkné,“ dodává.

Alžbětu Zemanovou můžete s Evou Lindström osobně potkat v sobotu půl hodiny před polednem, kdy v galerii u radnice začíná komentovaná prohlídka jejich výstavy.

Výtvarníci, spisovatelé i další umělci se na Tabook často vracejí díky jeho jedinečné atmosféře. „Je to festival, na který se těším celý rok. Dotýká se toho, co jsem studovala, o co se zajímám, splňuje všechny předpoklady toho, co bych chtěla vidět, všechno je tady pohromadě,“ vysvětluje Alžběta Zemanová.

Festival malých nakladatelů Tabook nabídne kromě setkání se světem literatury a výtvarného umění i divadla a koncerty. Program sedmého ročníku uzavře nedělní koncert souboru Clarinet Factory s folklorním souborem Grunik ve spolkovém domě Střelnice.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související