Knihovna roku sídlí v Sepekově

17. říjen 2002

Titul Knihovna roku 2002 si včera ze sídla Národní knihovny v pražském Klementinu odnesli zástupci knihovny v Sepekově na Písecku. Cenu získali za vysokou úroveň všech služeb i za to, že pracovníci se dobře starají o chod knihovny jako kulturního a společenského centra obce. Knihovna podle organizátorů soutěže plní funkci informačního centra a úzce spolupracuje s obecním úřadem.

Soutěž pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků od roku 2000. Letos zvláštním nebo čestným uznáním ocenil i dalších šest knihoven. Smyslem soutěže je podle náměstka ředitele Národní knihovny Víta Richtera zviditelnit malé venkovské knihovny. V České republice je přibližně 6000 knihoven.

Slavností v Zrcadlové kapli Klementina pořadatelé naznačují vztah i těch nejmenších knihoven v zapadlých vískách s největší knihovnou v České republice. Oceněným knihovníkům a starostům obcí předávala tituly vedle porotců i premiérova manželka Viktorie Špidlová, která více než 20 let pracovala v Městské knihovně v Jindřichově Hradci. Zvláštní uznání porota udělila knihovně v Břasích na Rokycansku, v Grygově na Olomoucku a v Radonicích na Chomutovsku. Čestné uznání si odnesli knihovníci z Hukvald v okrese Frýdek- Místek, z Lubné na Svitavsku a z Nivnice v okrese Uherské Hradiště. Knihovna v Lubné, kde žije jen 950 obyvatel, zaujala porotu i díky programu pro matky s malými dětmi. V Hukvaldech zase ocenili podporu hudebních tradic - obec je rodištěm skladatele Leoše Janáčka. Úroveň knihovny je také kritériem v další soutěži, kterou pořádá ministerstvo pro místní rozvoj - Vesnice roku. Titul Knihovna roku letos potřetí udělil Svaz knihovníků a informačních pracovníků, od příštího roku se bude předávat jako cena ministra kultury.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio