Kniha Život za smích připomíná období slávy Vlasty Buriana, ale i jeho osobní peklo

27. duben 2021

Milovníci prvorepublikových filmů asi zaznamenali a možná i oslavili nedávné výročí zřejmě nejznámějšího českého herce této doby – Vlasty Buriana.  U příležitosti 130. výročí narození krále komiků vydal Supraphon zvukovou verzi knihy filmového historika a scénáristy Pavla Taussiga s názvem Život za smích.

Publikace provede nejenom obdobím slávy, úspěchu a blahobytu Vlasty Buriana, ale i poválečným úpadkem. Do té doby milovaný a uctívaný komik a tvůrce si prošel osobním peklem, a jak asi víte, nějakou dobu pracoval jako pomocník v kuchyni na krkonošské Hříběcí boudě. Vedle škrábání brambor tam pásl krávy a svážel turisty. A taky je občas po večerech bavil…

Taussigovu knihu načetl herec Radúz Mácha, člen činohry Národního divadla. Audiokniha také obsahuje bonusovou část, ve které je celkem 46 výstupů, skečů a písniček Vlasty Buriana, jak se dochovaly na gramodeskách Ultraphonu a Supraphonu z let 1923 až 1957.

Čtěte také

Sami tak můžete porovnat Burianův výraz z let třicátých a jeho pozdější výkon zlomeného komika z let padesátých. A jak slibuje producentka Naďa Dvorská, díky tomuto titulu se posluchači nejen dozví podrobné a přesné informace o Burianově tvorbě, ale také lépe pochopí tajemství jeho podmanivého kouzla, kterým působil na své diváky. Audiokniha Život za smích má celkovou stopáž 6 hodin a 51 minut.

Audioknižní novinku představuje kulturní magazín Kavárna. Dále mimo jiné připomíná, že Alšova jihočeská galerie letos vystaví díla ruských avantgardistů a České Budějovice chtějí být Evropským městem kultury pro rok 2028.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související