Klášter ve Zlaté Koruně provoněly květiny, výstavu navíc doplňují církevní oděvy

14. srpen 2018 14:34

Originální květinová aranžmá zdobí hlavní prohlídkovou trasu v klášteře Zlatá Koruna. Novou výstavu s názvem Květiny nebes doplňují historické církevní textilie z klášterních sbírek, které lidé uvidí vůbec poprvé.

Podle kurátorky výstavy Kateřiny Tarantové hrají v květinových vazbách důležitou roli barvy. „My jsme výstavu pojali tak, že jsme květinové vazby rozdělili podle barev církevních textilií, protože barvy mají v liturgickém roce určitý význam,“ říká.

Ve vazbách se objevují například hortenzie, astry a slunečnice doplněné břečťanem a dekorativními travami. Všechny rostliny pochází z klášterních zahrad.

Církevní textilie byly zachráněny z klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie. „Už se nepoužívaly a dosud nebyly nikdy ukazované veřejnosti. Kromě ornátů, což je svrchní oděv kněze při bohoslužbě, mohou návštěvníci vidět i různé menší součásti, například štólu nebo ubrousek, kterým se přikrývá kalich s mešním vínem,“ popisuje Kateřina Tarantová.

Největší skvost se skrývá v opatské kapli. „Jedná se o přehoz přes spodní část oltáře, je to pravděpodobně jedna z nejstarších textilií, zřejmě klasicistní z konce 18 století,“ doplňuje kurátorka.

Výstava Květiny nebes potrvá v klášteře ve Zlaté Koruně do 19. srpna.

Spustit audio

Související