Klášter ve Vyšším Brodě musí pozastavit investice. Důvodem je pokles příjmů z turismu

30. listopad 2021 18:01

Jezdili převážně jen Češi a chyběly zahraniční skupiny. Cisterciáci ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku hlásí letos až čtyřicetiprocentní pokles návštěvnosti oproti loňsku. Kvůli výpadku v příjmech tak musí omezit spoustu velkých investic v klášteře.

„Máme tu gotický dům, který byl za komunismu úplně zničen, tam chceme udělat muzeum Šumavy a zároveň prodejnu suvenýrů. To je ale všechno teď omezeno. Mysleli jsme, že už to letos doděláme, ale musíme to přerušit,“ říká převor vyšebrodského kláštera Justin Berka na prvním nádvoří.

Kvůli ekonomickým ztrátám musí cisterciáci odložit třeba také obnovu bývalé soudní budovy. „Chtěli jsme se do toho pustit už alespoň ze svých peněz a požádat o něco z evropských fondů, ale jsme limitováni koronavirem a tím, že nevíme, co bude,“ dodává převor.

Kvůli pandemii dorazilo letos na prohlídky kláštera o 40 procent méně turistů než loni. „Loni jsme měli asi 16 tisíc návštěvníků během těch dvou měsíců, to je dost, letos kolem deseti tisíc. Ještě byly nahlášené nějaké skupiny na Vánoce, ale to je všechno zrušené. Je to významný propad, ale zase lidé hodně nakupovali zboží,“ uvádí Justin Berka.

Čtěte také

Loňskou sezonu přitom hodnotí jako mimořádně úspěšnou. „Loni kupodivu byly prázdninové měsíce lepší než předloni, když pandemie ještě nebyla. Letos už lidé přeci jenom mohli do ciziny, zatímco loni říkali: My jsme chtěli do Chorvatska, ale nešlo to, tak jsme přijeli sem. Máme tu teď převážně česky mluvící skupiny, dříve bylo hodně Němců, Rakušanů, Francouzů, to všechno odpadlo,“ popisuje.

V zimních měsících mohou na prohlídku kláštera jen objednané skupiny. V těchto dnech se ale podle Justina Berky už vůbec nikdo nehlásí.

Na celém Lipensku má turistický ruch pauzu. „Vyhlížíme vánoční svátky a Silvestr, kdy se začne Lipensko zaplňovat. Sjezdovky na Lipně a ve Frymburku se zasněžují, jsou nastartované rolby, s  příchodem zimy a sněhu se ta situace zlepší,“ myslí si Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související