Kilometr za každý rok novodobé historie církevní charity v českobudějovické diecézi ušli účastníci noční pouti

4. leden 2022

Třicet let své existence oslavila Diecézní charita České Budějovice. Historie působení charity na území našeho státu i kraje je ale mnohem delší, datuje se přibližně ke vzniku samostatného Československa. Církevní službu bližním ovšem přerušilo období po roce 1948.

„V době komunismu, kdy církev nemohla svobodně vykonávat své poslání, charita plnila spíše funkci takovou, že vydávala knihy nebo se vyráběly hostie a víno. Jediné, co mohli vykonávat z takové té sociální služby, byly rekreační pobyty pro kněze a řeholnice. Služba navenek byla tedy silně omezena a práce byla smrštěna dovnitř té církve,“ připomíná prezident českobudějovické diecézní charity Stanislav Brožka.

Po revoluci přišel boom charitativní práce. „Církev začala vykonávat svoji funkci a také se rozhodlo, že charita přejme i tu službu navenek společnosti. Začaly vznikat různé sociální služby na pomoc všem občanům,“ potvrzuje Stanislav Brožka.

Původně na území českobudějovické diecéze tuto službu vykonávala Česká katolická charita prostřednictvím různých spolků, spíše na dobrovolnické bázi. V prosinci roku 1991 pak vznikla Diecézní charita České Budějovice.

Skřítek volá o pomoc

Velké oslavy třicetiletého výročí se ale na sklonku loňského roku nekonaly. „Protože situace byla hodně komplikovaná a nepřehledná, rozhodli jsme se to spojit s oslavou našeho diecézního patrona svatého Mikuláše a založení charity jsme slavili 6. prosince v katedrále,“ dodává Stanislav Brožka.

Krátce předtím se ještě uskutečnila pouť. „Šli jsme třicet kilometrů, za každý rok jeden, z Českého Krumlova do Českých Budějovic. Šli jsme v noci. Vycházeli jsme o půlnoci z krumlovského nádraží a nad ránem jsme přicházeli do Českých Budějovic do Kanovnické ulice,“ popisuje ředitel Diecézní charity Jiří Kohout.

Čtěte také

Zároveň charita připravila soutěžní hru pro děti v Českých Budějovicích. „Jmenuje se Skřítek volá o pomoc a dá se k ní připojit přes mobilní aplikaci. Je to poznávací hra po Českých Budějovicích s jednotlivými zastávkami na charitní témata,“ upřesňuje Jiří Kohout.

Diecézní charita České Budějovice má v regionu v současné době 18 profesionálních a 11 dobrovolnických pracovišť, zaměstnává na 600 pracovníků, tisíce dobrovolníků a poskytuje skoro 80 sociálních či zdravotních služeb. A to lidem všeho věku a v nejrůznějších životních situacích. Ročně jich obslouží asi devět tisíc.

K náplni práce charity a jejích dobrovolníků patří každoročně i Tříkrálová sbírka. Ta letos trvá do 16. ledna. Skupinky koledníků jsou čtyřčlenné, obvykle tři děti coby králové a jeden dospělý jako doprovod. Koledníci mají u sebe oprávnění a jejich kasičky jsou zapečetěné a opatřené razítkem obce. Letošní výtěžek podpoří mnoho drobných projektů, konkrétní jednotlivce, kteří potřebují pomoc, ale poputuje třeba i na platby za krizový byt, který charita nově otevřela pro oběti domácího násilí.

Celý rozhovor se Stanislavem Brožkou a Jiřím Kohoutem o Diecézní charitě České Budějovice si poslechněte online.

Spustit audio

Související