Kilo bezlepkové mouky za 110 korun, kousek chleba za 55 korun. Zdražování dopadá i na lidi s celiakií

20. listopad 2022 06:10

Kvůli vysoké inflaci zdražují nejen běžné potraviny. Stále víc peněz nechávají v obchodě také celiaci nebo lidé s alergií na lepek.

Nákladná bezlepková dieta je čím dál dražší. A zatěžuje často rodinný rozpočet, zvlášť když je v rodině celiaků více. Nemoc poškozující tenké střevo je totiž dědičná.

„Kupuji pro sebe a svého syna Tobiáše. Převážně beru mouku, ze které pak peču, a když není čas, sáhnu po toustových chlebech,“ říká v supermarketu u regálu s bezlepkovým zbožím celiačka Jiřina Fürstová.

Například kilogram mouky vhodné na chleba tu stojí 110 korun, 250 gramů hotového chleba 55 korun. „Mít syna v pubertě, který toho sní víc, tak ten chleba vyjde sotva na svačinu. Musím furt počítat a mít zásobu. Vždycky je ideální chleba napéct a po kupovaném sáhnout, jen když není čas. V tomto stylu fungujeme,“ popisuje.

Poslechněte si celý příspěvek v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související