Kempy na Třeboňsku dohánějí propad v návštěvnosti ze začátku prázdnin, kdy bylo chladno a deštivo

9. srpen 2022 09:13

Opravený tobogán, skokanské můstky s odpočinkovými moly nebo půjčovna paddleboardů. I to čeká na návštěvníky kempu Hejtman jih, který se nachází u břehu stejnojmenného rekreačního rybníka v Chlumu u Třeboně. Po slabším začátku sezóny tam teď díky počasí nemají o klienty nouzi. Téměř vyprodané je hlavně ubytování v chatkách.

„My jsme tady na týden. Je tady nejčistší voda v okolí a počasí je hezké, takže se nám tady líbí. Máme s sebou kola a jezdíme po okolí. Letos je tady ale hrozně lidí, je narváno,“ říká Marie Havelková, která do Chlumu u Třeboně přijela z Nadějkova na Táborsku.

Podle správce kempu Ladislava Černocha se při hodnocení návštěvnosti znovu ukazuje, jak důležitou roli hraje počasí. „Na začátku července, kdy bylo deštivo a chladno, jsme to hodně pociťovali. Jeden týden jsme třeba měli obsazenost jen na čtyřiceti procentech,“ vzpomíná.

Nyní se kemp naplnil. „Od 30. července, kdy tu začaly vodnické slavnosti, se nám kemp opravdu naplnil. Jsme na takovém tom standartu z loňských let, kdy jsme měli kemp zaplněný skoro celé léto,“ potvrzuje Ladislav Černoch.

Čtěte také

Více než sedmihektarový areál je v majetku městyse. Podle místostarostky Jitky Bednářové vyžaduje i pravidelné investice do údržby a modernizace. „Těch věcí, které by se daly vylepšit, je určitě hodně, ale kemp si musí na některé investice vydělat, takže to jde postupně. Rádi bychom pokračovali v obměně chatek, protože ty jsou letité. Doufejme, že to do budoucna přinese větší konkurenceschopnost,“ uvádí.

Pro dobré fungování kempu je na sezonu důležité sehnat i brigádníky, o které je ale nouze. „Lidi moc nechtějí, na ty dva, tři měsíce hrozně těžko sháníte lidi na sezónní práce. Je to rok od roku horší. Zaměstnáváme spíš důchodce, protože na ně je spoleh. Mladí se nám nehlásí, nevím, čím to je, jestli nechtějí pracovat,“ dodává Ladislav Černoch.

Podobně jako u rybníka Hejtman i v dalších kempech v okolí je největší poptávka po ubytování v chatkách, které jsou rezervovány s velkým předstihem. Například v kempu u Opatovického rybníka v Třeboni si je dovolenkáři zamlouvají už na podzim předchozího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související