Ke stávce učitelů na jihu Čech se připojilo přes 120 škol. Problémy měli hlavně rodiče malých dětí

7. listopad 2019 06:45

Část učitelů v Česku se středu stávkovala za vyšší platy. Některé školy kvůli tomu úplně zrušily výuku, jiné se ke stávce připojily jen symbolicky vylepením plakátů podporujících požadavky učitelů.

Úplně zavřená zůstala například Mateřská škola Vrchlického nábřeží v Českých Budějovicích. Zkomplikovalo to situaci například Veronice Hrindové, mamince tříletého Ondřeje. „Zrovna jsem nastoupila do práce a nemůžu si vzít dovolenou, takže jsem to musela řešit přes dědečka a babičku,“ řekla.

Podobné problémy mělo hodně rodičů v této mateřské škole. O stávce se dozvěděli až v pondělí. Potvrdila to i ředitelka Věroslava Brožová. „Zaměstnanci školy mě kontaktovali v pátek s tím, že se takhle rozhodli. V pondělí ráno jsme to mohli oznámit na informačních nástěnkách, dveřích, webových stránkách,“ uvedla.

Čtěte také

„Musím říct, že mě velice potěšilo, že mnozí z rodičů vyjadřovali zaměstnancům školy podporu. Říkali, že jim drží palce. Samozřejmě, že se mezi nimi objevili tací, kteří si stýskali nad tím, jak budou řešit péči o dítě, ale nakonec řekli, že si s tím nějak poradí a že nám tedy budou fandit,“ doplnila ředitelka.

Zájem o stávku ze strany učitelů byl v Jihočeském kraji velký. Předsedkyně Krajské rady odborového svazu pracovníků školství Eva Soukalová přijímala zprávy o zapojení učitelů do stávky ještě ve středu dopoledne. „Velice mě překvapil zájem škol, a to i těch, kde nemáme odborové organizace,“ komentovala.

Stávku podporovaly školy třemi způsoby – úplným uzavřením, omezeným provozem, nebo vyvěšením letáku. Děti z mateřské školy na Vrchlického nábřeží v Českých Budějovicích přišly kvůli stávce o lekci bruslení, ale škola hned zajistila náhradní termín.

Spustit audio

Související