Když se k vám nastěhuje kuna, je téměř nemožné ji vyhnat

24. červen 2021

Slyšíte ji řádit na půdě, dělá nepořádek v garáži, někomu dokonce vleze do auta a překouše kabely. Kuna skalní ráda okupuje lidská obydlí. Když se u vás usadí, zbavíte se jí podle Jiřího Chmela, místopředsedy Okresního mysliveckého spolku České Budějovice, jen těžko.

Kromě kuny skalní se můžete setkat i s kunou lesní, které se lidově říká větevnice. „Kuna lesní je tmavohnědě zbarvená a na hrdle a prsou má žlutou náprsenku, která nepřechází na přední nohy. Kuna skalní je jí velmi podobná, ale má trochu světlejší zbarvení a bílou náprsenku na hrudi, která přechází až na přední nohy,“ popisuje Jiří Chmel.

Obě kuny jsou aktivní v noci, přes den je nezahlédnete. Jako lasicovité šelmy se živí zejména masitou potravou, ale kuna skalní miluje i ovoce v době jeho dozrávání. „Samozřejmě milují vejce, takže tam, kde se intenzivně chovají například bažanti, můžou způsobit značné škody,“ doplňuje Jiří Chmel.

Kuna lesní, jak z jejího jména vyplývá, žije v lese. Kuna skalní se vyskytuje ve skalách, ale v poslední době se přesunula hlavně do měst a obcí. „Někdo ji má na půdě, někdo v garáži, kde mu dělá nepořádek. Občas vleze do auta a překouše kabely, žije také na vesnicích ve starých stodolách,“ uvádí Jiří Chmel.

Čtěte také

Kunu skalní podle něj z domácnosti jen těžko vyženete. „Používají se různé plašiče, které vydávají vysoké zvuky, a různé repelenty, ale když se k vám jednou nastěhuje, je tam většinou napořád,“ říká.

Pokud navíc chováte slepice, kachny nebo husy, je vyhánění kuny spíš na škodu. „Když ji vypudíte ze svého obydlí, tak ona vaší drůbež považuje za svoji potravu. Pokud ji nevypudíte, tak chodí za potravou k sousedům. Tohle není nikde zapsáno, ale je to vypozorováno,“ vysvětluje Jiří Chmel.

V 19. století a na počátku 20. století hrozilo kunám téměř vyhubení, protože byla velká poptávka po jejich kožešině. Dnes se také mohou kuny lovit, ale myslivci už o to nemají velký zájem.

Více o kunách se dozvíte v pořadu Máme rádi zvířata. Dále magazín přináší rozhovor o vrozených a získaných schopnostech domestikovaných zvířat a zajímavosti o bolenu dravém, jediné dravé kaprovité rybě.

Spustit audio

Související