Když principála cirkusu poškrábe šelma, ránu zašije jeho manželka

8. červen 2015

Až do roku 1792 sahá historie Národního cirkusu Jo-Joo. Přerušit svou činnost musel pouze v 50. letech minulého století, když ho komunistický režim znárodnil. Po sametové revoluci ale tradici obnovil nynější principál Jaromír Joo. Cirkus má právě nyní zastávku v jižních Čechách, tento týden ho můžete navštívit ve Strakonicích, poté v Blatné.

A jak se dnes vlastně žije cirkusákům? Podle Jaromíra Joo krásně. „Nedokáži si představit, že by to někde bylo lepší,“ říká. Jeho běžný den se točí hlavně kolem zvířat. Tygry, pumy nebo leopardy dokonce bere na vodítku na procházku.

Jeho manželka Marcela Joo se stará především o domácnost. Ta cirkusácká se od běžné vlastně ani tolik neliší. „Máme americký návěs přizpůsobený celoročnímu obývání a myslím si, že někteří lidé by nám dokonce mohli závidět. Máme stejné vybavení jako normální domácnost i solární vytápění, satelit, klimatizaci,“ popisují manželé.

Marcele Joo život na cestách nevadí a ani ho nepovažuje za zvláštní. V cirkusovém prostředí totiž vyrostla. Například lékaře manželé prostě navštěvují v místě, kde zrovna mají zastávku, především se ale snaží, aby ho potřebovali co nejméně. „Mým lékařem je moje žena. Když mě některá ze šelem poškrábe, ránu zašije manželka,“ dodává Jaromír Joo.

K takovým situacím při práci se zvířaty samozřejmě dochází. Jaromír Joo je neustále v kontaktu s tygry a dalšími šelmami a jeho Národní cirkus Jo-Joo je jediným, kde tato zvířata vystupují pouze na vodítku.

Tygřík z cirkusu Jo-Joo v Českém rozhlase Sever

Manželé se před lety seznámili samozřejmě v cirkuse. Stalo se to na mezinárodním programu v Mongolsku, kde Marcela cvičila na hrazdě a chodila po laně a Jaromír vystupoval jako provazochodec a žonglér.

Dnes společně velí 61 zaměstnancům. Nejsou to ale jen artisti nebo akrobaté, cirkus potřebuje také kuchařku, pokladní, garderobiérku, elektrikáře, mechaniky nebo řidiče.

K tomu všemu patří asi osmdesát zvířat. Po štacích necestují všechna, některá zůstávají na statku ve středních Čechách, který slouží jako základna. Cirkus je velmi úspěšný v chovatelství, za tři roky se tu narodilo 23 tygrů a řada dalších mláďat.

Cirkus Jo-Joo vystupuje i daleko v zahraničí. Představil se již v Singapuru, Hongkongu, na Filipínách nebo v Las Vegas. Jaromír Joo se také snaží navštěvovat ostatní cirkusy a sleduje trendy. „Moc se mi líbí například Cirque du Soleil, ale to je podle mě spíš divadlo s akrobaty. Pravý cirkus musí mít kruhovou manéž, vůni pilin a zvířata,“ uzavírá principál.

Celý rozhovor s Jaromírem Joo a jeho ženou Marcelou si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Spustit audio