Když operní pěvci bydlí v paneláku, mají většinou problémy se sousedy

9. duben 2017

Nemá smysl, aby do práce chodili dřív než kolem půl desáté dopoledne. Do té doby totiž jejich pracovní nástroj není ještě úplně probuzený. Zato večer mohou pracovat hluboko do noci. Takový je život operních pěvců a pěvkyň.

Mezi sólisty opery Jihočeského divadla patří Iva Hošpesová. V současné době se svými kolegy zkouší operetu Mikádo. „Dneska zkoušíme od půl desáté do půl druhé, ovšem čeká nás ještě večerní zkouška se sborem, takže máme jenom krátký odpočinkový čas odpoledne,“ popisuje.

Na toto rozdělení práce do dvou fází už si podle svých slov zvykla. „Je třeba počítat s tím, že v tom dni už toho člověk moc nestihne - jenom rychle nakoupit, na chviličku domů, obstarat děti a vrátit se do divadla. Také je dobré se na chvilku projít, protože v divadlech nejsou žádná okna, jsme tady zavření v prostoru bez čerstvého vzduchu,“ dodává.

Začínat s prací dřív než v půl desáté dopoledne pěvkyně nemůže. „Hlas se probouzí v dopoledních hodinách, a čím později zkouška, začíná, tím je to lepší. Večer jsme nastaveni na to podat nejlepší výkon, to je nejoptimálnější čas na představení,“ říká Iva Hošpesová.

Operetu Mikádu intenzivně zkouší třetím týdnem, premiéra bude za měsíc. Samotná příprava je ale mnohem delší. „Než se to vůbec začne dávat dohromady, tak je individuální příprava každého doma. Začíná to všechno tím, že si otevřu klavírní výtah, přečtu si, co mě čeká, jak je ta role náročná, dlouhá, jaký je děj. Přemýšlím i o výraze, jak tu věc pojmu, jak ji uchopím,“ vysvětluje.

Doma si tedy často zpívá. Proto je důležité i to, kde operní pěvkyně bydlí. „Já žiji ve starém domě se širokými kamennými zdmi, nicméně sousedi slyší, když začnu zpívat. Naštěstí jim to nevadí. V paneláku to může být mnohem větší problém. Sama jsem to zažila ještě v Praze. Když jsem studovala na konzervatoři, měla jsem jednu paní sousedku, která mlátila do topení koštětem, když jsem začala zpívat. Nakonec jsme se musely domluvit na hodinách, kdy jí to nevadí,“ vypráví Iva Hošpesová.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio