Když je 31 stupňů ve stínu. Zcela stejný název mají dvě různé české skladby

13. srpen 2021

31 stupňů ve stínu, dochází nám led. To zpíval Josef Laufer v písničce Jaromíra Vomáčky a Pavla Kopty za doprovodu orchestru Karla Duby. A když písničku natáčel, zřejmě teploměr ukazoval odlišnou hodnotu, neboť to bylo na sklonku listopadu 1967.

Zcela identický název má úplně jiná skladba autora Luďka Hulana, kterou nahrál o necelé tři roky dříve Jazzový orchestr Československého rozhlasu pod taktovkou Karla Krautgartnera. A zaskvěli se v ní další úctyhodní sólisté – trumpetisté Richard Kubernát a Laco Déczi, klavírista Rudolf Rokl i  tenorsaxofonista Milan Ulrich. Subtilním vokálem přispěla i tehdy velmi mladá Marta Kubišová.

A i když takové horko – 31 stupňů ve stínu – naštěstí  ještě není, obě nahrávky mohou navodit letní jazzovou náladu v hudebním pořadu V náladě swingu.

Následně zakotvíme v americkém Buffalu. Tam se vydělávali na živobytí hraním po barech saxofonista, letošní sedmdesátník Jay Beckenstein a pianista Jeremy Wall. Když byli dotázáni, jaký má jejich parta název, Beckenstein si rychle vzpomněl na školu a na termín spirogyra, tedy na šroubatku, druh zelených řas. I když na plakátu to majitel pravopisně trošku popletl, název už v tomto znění zůstal.

Čtěte také

Kapelu Spyro Gyra v původním složení dále tvořili basista Jim Kurzdorfer, bubeník Tom Walsh a Jeremyho Walla pak nahradil stabilní klávesista Tom Schuman. Za pár let skupina Spyro Gyra, jejíž tvorba představovala posluchačsky příznivě přijatou fúzi jazzu, funky, rocku, soulu i popu, natočila první a už úspěšné album, se dvěma hity na sklonku 70. let. Tím prvním byl Shaker Song a tím druhým Morning Dance, který byl titulním songem alba následujícího.

Soubor Spyro Gyra v trochu proměněné sestavě, jejíž součásti byl i známý vibrafonista Dave Samuels, si udržel své publikum vlastně až do současnosti. Před 17 lety v září hrál na Phillips International Jazz Festivalu v Praze. Loňský a letošní červencový koncert Spyro Gyra byl kvůli světové pandemické situaci zrušen, ovšem 1. listopadu by měla tato oblíbená kapela zahrát v brněnském Sono Centru. A pokud se tak stane, tak jistě neopomene zařadit svůj velký jazzový hit Morning Dance, tedy Ranní tanec.

V letní swingové a jazzové náladě toho ale bude ještě více – například další jazzové hity Mas Que Nada v podání populární formace Sergio Mendes and Brasil´66 and The Loop od vibrafonisty  a bubeníka Johnnyho Lytlea.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související