Kdo se jednou podívá nahoru, chce se tam vracet. Na jihu Čech soutěží nejlepší piloti kluzáků

7. srpen 2018 15:28

Nebe nad letištěm Hosín u Českých Budějovic si pro první polovinu srpna zamluvili piloti bezmotorových letadel. Na jihu Čech se koná už 35. mistrovství světa v plachtění. Na světový šampionát dorazili reprezentanti z 27 zemí.

Pro létání s kluzáky neexistuje žádný věkový limit jako třeba pro řízení automobilu. „Dneska není stanovená žádná hranice pro začátek, takže když je někdo třeba ve třinácti letech dostatečně velký a mentálně vyspělý, může začít. Pak si v tom ale musíte odsedět desítky a stovky hodin, než se dostanete na světovou úroveň,“ říká ředitel mistrovství světa v bezmotorovém létání Tomáš Rendla.

Ti nejlepší piloti planety jsou teď na hosínském letišti. Mezi služebně nejmladší patří Slovák Martin Furieš. Létání pro něj bylo od dětství velikou životní láskou, ale závodit začal před deseti lety. „Pak můžete létat celý život, máme tady i pány v nejlepších letech,“ dodává.

Slovenský pilot několik hodin před startem pozorně obchází letadlo a věnuje se sebemenším detailům. „Kontroluji si nabití baterek. Musím každé ráno zkontrolovat, jestli všechno funguje, jak má,“ vysvětluje.

Bezmotorové létání, a to i na vrcholné sportovní úrovni, musí být pro piloty koníčkem. Podle Tomáše Rendly i ti nejlepší jsou prostě čistí nadšenci. „Ten závod tady u nás je pro jednoho účastníka takových 80 až 100 tisíc korun,“ připomíná.

Piloti bojují o titul mistra světa v bezmotorovém létání. Rozhoduje fyzička i psychika

Mistrovství světa v bezmotorovém létání na letišti Hosín u Českých Budějovic

Tři druhy větroňů s největším rozpětím křídel vůbec poprvé soutěží na mistrovství světa v bezmotorovém létání. To se koná na hosínském letišti u Českých Budějovic.

Ten, kdo ale jednou do kokpitu sám usedne, na okamžiky prožité ve vzduchu prý už nikdy nezapomene. „Když se nahoru jednou podíváte, tak se tam prostě chcete vracet. Najednou se ráno vzbudíte do krásného dne s modrou oblohou a přitom máte nějaký program, tak přemýšlíte, jak zrušit svoje pracovní nebo rodinné povinnosti a mít možnost jít na letiště,“ dokumentuje i svůj osobní vztah k létání ředitel mistrovství světa.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související