Kde není vize, není úspěch, říká generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

28. září 2013

Kdysi přijel do Budějovic, autem, co si sám složil z horko těžko posháněných dílů, mladý inženýr s čerstvým diplomem v podpaží, krabicí knih a velkým snem o kariéře automobilového konstruktéra.

Jenže místo motorů začal v Koh-i-nooru rýsovat součástky tužkárenských strojů. „Kdyby mi tenkrát někdo řek, že ten podnik budu jednou vlastnit, poslal bych jej do blázince,“ říká dnes šestašedesátiletý manažer, generální ředitel jednoho z nejvýznamnějších českých podniků, Vlastislav Bříza.

Dětství prožil v Chrudimi jako syn významné osobnosti, ředitele tamních strojíren. „Táta byl bohem nadaný strojař, který ale peníze na studium vyhrál v tombole a díky píli, talentu i štěstí se dopracoval na ředitele Víznerky,“ vzpomíná manažer, který i ve věku, kdy jiní předávají otěže mladším, jistou rukou řídí svůj podnik v náročném terénu nejvyššího dostihu zvaného byznys.

Kariéra vrcholového manažera začala od píky poctivým kolečkem přes všechny provozy českobudějovického závodu. Teprve pak přišla nabídka křesla výrobního náměstka. A tady se začaly uplatňovat po otci zděděné manažerské geny podpořené v době studií absolvováním oboru teorie řízení. „Pořád jdete za svou vizí, tu musíte realizovat. Když nemáte vizi, nemůžete být nikdy úspěšný,“ odhaluje Vlastislav Bříza své jednoduché krédo.

Po revoluci se vizím a rozhodnutí stát se manažerem uvolnila pouta a po deseti letech se tehdy generální ředitel zaručil veškerým svým majetkem od akcií po ordinaci manželky a podnik koupil. „Kdyby se to nepodařilo, zbyl by nám jen snubní prstýnek,“ vzpomíná majitel holdingu, který dnes řídí spolu se svými syny.

Podnikání je podle Vlastislava Břízy jako droga. Správný manažer se prý nedře pro peníze, ale pro zisk. Zisk ovšem nemá sloužit osobní spotřebě, je třeba jej dál investovat. „Nemám jachtu, nemám letadlo. Můj koníček je práce,“ říká byznysmen.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenal redaktor Ivan Studený.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.