Každý psychický stres zvyšuje svalové napětí, varuje fyzioterapeut

2. listopad 2016

Jakmile někdo vstoupí do dveří, hned sleduje jeho chůzi a pohyb a přemýšlí, v čem je problém. Jiří Vlček působí jako fyzioterapeut a odborný garant centra fyzioterapie a rehabilitace v Českých Budějovicích a už samotný pohled mu mnohdy pomůže s diagnózou. „Z chůze se dá hodně poznat o poruchách dolních končetin nebo páteře, ale samozřejmě to neplatí vždy a stoprocentně,“ dodává.

Jako fyzioterapeut zastává názor, že psychika je od těla téměř neoddělitelná. „U pohybového aparátu se to odráží poměrně jednoznačně. Každý psychický stres vede se zvýšenému svalovému napětí, nejčastěji v oblasti šíje. Člověka ve stresu poznáte podle toho, že má ramena u uší nebo zatnuté čelisti. Nemyslím si, že za každou chorobu může náš duševní stav, ale u pohybových potíží to tak často je,“ říká.

Fyzioterapeut Jiří Vlček

Lidé za ním nejčastěji chodí s bolestmi zad, krku nebo hlavy. Fyzioterapeut pak musí zjistit, co je způsobilo. „Nejdřív musíme najít příčinu, abychom od těch bolestí pomohli. Jsou způsoby, které řeší symptom, ale to nemůže být dlouhodobé. Proto se vždy snažíme najít příčinu, což vede k tomu, že se potíže sníží nebo ideálně úplně zmizí,“ vysvětluje.

Centrum fyzioterapie a rehabilitace v Českých Budějovicích pečuje o pacienty od dětského věku až po nejstarší ročníky. Lidé, kteří nemají žádné potíže, žijí zdravě a hýbají se, podle Jiřího Vlčka specializovanou péči nebo prohlídky nepotřebují. Pokud se ale potíže objeví, je dobré k fyzioterapeutovi zamířit.

Je ale také potřeba si uvědomit, že s postupujícím věkem se výkonnost našeho těla snižuje. „Je to individuální, ale zhruba od čtyřiceti let se to postupně projevuje. Tady by měl každý používat selský rozum. Nemůžeme od svého těla očekávat výkony jako ve dvaceti, ale pohyb je nutný, je potřeba jenom snížit nároky a přizpůsobit aktivity,“ radí Jiří Vlček.

Různá zdravotní cvičení, která mají pomoci s konkrétními potížemi, jsou podle něj dobrá, ale nenahradí jakýkoli přirozený pohyb. „Musíte mít pohybové aktivity, které vás baví. Pohyb vás musí bavit, protože při tom se vyplavuje hormon endorfin, který je v podstatě analgetikum,“ připomíná.

A jak poznat dobrého fyzioterapeuta, pokud už jeho pomoc potřebujeme? „Rozhodně by u většiny potíží neměl dávat jednoduché recepty a dobrý fyzioterapeut by vás měl naučit, jak si pomoci sami, neměl by vás na sebe upoutat,“ zdůrazňuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.