„Každý den jsem se ptala, kdy už půjdu do školy,“ sdělila své první dojmy malá Anežka

Prvního září začal 85 tisícům žáků základních škol a studentů středních a vyšších odborných škol v Jihočeském kraji nový školní rok. Poprvé do lavic usedlo také 6600 prvňáčků. 

Za potlesku učitelů, rodičů i spolužáků nastupuje jeden za druhým deset nových prvňáčků poprvé do své třídy a vlastně i do školy v Plavsku na Jindřichohradecku. Dostalo se jim velkolepého přivítání.

„Do první třídy nastupuje letos také Anežka Stejskalová. Vítám tě tady, Anežko, ať se ti u nás líbí a dám ti krásný odznáček, aby bylo poznat, že jsi prvňák,“ říká Iveta Marušáková, ředitelka Základní školy Plavsko a zároveň i učitelka první třídy.

„Každý den jsem se ptala, kdy už půjdu do školy, nejvíc jsem se těšila na to, koho poznám,“ sdělila své první dojmy malá Anežka.

Prvňáčci v Základní škole Plavsko byli prvního září ve škole úplně poprvé

Kvůli koronaviru se letos neuskutečnily klasické zápisy do prvních tříd a tak mnozí prvňáčci vidí interiéry škol poprvé v životě. I když vlastně ne tak úplně poprvé. Děti se totiž mohly s plavskou školou seznámit už při jarním zápisu.

„Měli jsme online zápis, ale ne v tom smyslu, že by se děti přihlásily do nějaké kolonky. Měli jsme na internetu nafocenou školu a měli jsme pro ně připravenu interaktivní hru, kdy děti procházely školou tak, jak tady je a v jednotlivých třídách měly děti připravené úkoly, které si rozklikávaly, dostávaly za ně body a postupovaly školou dál,“ vysvětluje Iveta Marušáková.

V Plavsku si pro děti připravili učitelé a zaměstnanci školy velkolepý začátek nového školního roku a to ve formě velké obrazové galerie.

V Česku začal nový školní rok, kvůli koronaviru ho doprovázejí hygienická opatření. Žáci musí používat dezinfekci na ruce, někde omezují pohyb dětí po škole a plánují dezinfikovat učebny, ve kterých se žáci střídají.

První školní den v Plavsku na Jindřichohradecku sledovala reportérka Českého rozhlasu České Budějovice Lucie Hochmanová ve své reportáži. Více uslyšíte v reportáži online, nebo si ji můžete stáhnout k sobě do počítače.

Spustit audio

Související