Kávovník jako pokojová rostlina je dekorativní a možná vyplodí i zrnka kávy

10. prosinec 2022

Na pěstování není až tak náročný a dovede se odměnit jak sytě zelenými listy, tak hezkými květy a červenými plody. A dost možná, že se vám povede i vypěstovat pár zrnek, z kterých po upražení získáte základ výtečné kávy.

Pro začátečníka je lepší pořídit si sazenici, pěstování od semínka je poměrně náročné – zejména proto, že úspěšně klíčí pouze čerstvá semena ne starší jednoho měsíce.

Kávovníku se daří v běžném substrátu a vděčný bude za vylehčení perlitem. Nemá rád stěhování, průvan a ani přímé ostré sluneční světlo, které by mohlo popálit listy. Ideální teplota je kolem 25 stupňů, v zimě může být i mírně pod 20 stupňů.

Kávovník jako pokojovka

Zálivku řídíme podle běhu roku – v krátkých dnech ji spíše omezíme, na jaře a v létě naopak zaléváme víc. A raději častěji menším množstvím, než jednorázově přelít. Ideální by byla voda dešťová, a pokud používáte vodu upravenou chlorem, je třeba nechat ji odstát, aby chlor vyprchal.

Je-li pokoj příliš suchý, jemně rosíme listy nebo květináč umístíme na kamínky do misky, kam vodu doléváme. Podobný rytmus má hnojení – použijeme rozpustné hnojivo v zálivce v době vegetace jednou za týden nebo dva, naopak v zimě nehnojíme.

Přesazujeme třeba každý rok – ale vždy do květináče v průměru o jeden nebo maximálně dva centimetry většího, než byl květináč původní. Tohle zlaté pravidlo se vám vyplatí u všech pokojových rostlin.

Kávovník ve Vietnamu
Spustit audio