Kateřina Cajthamlová: Předsevzetí je věta podmíněná neskutečná, je v ní slovo bych, a to je na nic

1. leden 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:50 Kateřina Cajhtamlová: Dávat nebo nedávat si novoroční předsevzetí?
  • 06:31 MUDr. David Skorunka: Jak si udržet psychickou pohodu
  • 11:27 Margit Slimáková: Jak odolat lákadlům a nástrahám jídelníčku
  • 15:12 Hana Střítecká: Mohou nám škodit tzv. instantní jídla?
  • 19:41 Recept na pohodu od bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové
  • 22:55 Fejeton Haliny Pawlowské o tom, jak se vyrovnat s touhou po dokonalosti

Ledňáčci. Tak říká psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová lidem dávajícím si předsevzetí na přelomu roku. Co si naše přední odbornice na zdravý životní styl myslí o našich novoročních předsevzetích?

Já si myslím, že předsevzetí je první fáze smiřování se s realitou, tedy sebeklam. Předsevzetí je věta podmíněná neskutečná, je v ní slovo bych a to je úplně na nic. Předsevzetí vždy člověk odloží.

Čtěte také

Zatímco rozhodnutí, tam je slyšet hod, tedy změna, tam se člověk rozhodne a jde tím směrem. A to rozhodnutí se většinou netýká toho, co získám, ale týká se toho, že něčeho už mám dost. Tedy mám už dost tohoto mého zadýchání, například, tak jsem se rozhodla jít na jógu.

A člověku, který se rozhodne, tak na rozdíl od toho, kdo si dělá předsevzetí, jeho sebeúcta stoupne. Člověku, který opakovaně selhává s pitomými předsevzetími, jeho sebeúcta klesá.

Takže si udělejte předsevzetí, že budete dělat zásadně rozhodnutí. Předsevzetí odhoďte a rozhodněte se, co chcete udělat jinak. A já vám k tomu moc držím palce.

Když se podíváme na zdravý životní styl a obezitu, mění se náš vztah k sobě? Na mnoha místech slyšíme, že se vracíme ke kořenům a k přírodě.

Je to možné, doufám, že se lidé víc otužují a sportují. A také víc chodí. Ale to zajímavé, co jsem zachytila díky kolegovi Petrovi Havlíčkovi, který mi přeposlal velmi zajímavý článek jednoho amerického očního lékaře, který se ale věnuje tématu, on tomu říká apokalypsa omega 6 olejů.

Čtěte také

On krásně zdokumentoval na spoustě dat, že pravděpodobně onen explozivní nárůst obezity souvisí s tím, že trojnásobně stoupla konzumace omega 6 nenasycených tuků.

Protože množství saturovaných tuků se v naší stravě nezvětšilo, množství sacharidů se dokonce snížilo, ale obezita neustále vzrůstá a zejména v Americe.

Přičemž národy, které tradičně konzumují stravu obsahující 1 až 2 procenta omega 6 nenasycených mastných kyselin, tedy jedí především ryby a velmi málo nebo vůbec žádné rostlinné oleje, jsou lidé štíhlí, nemají cukrovku ani vysoký krevní tlak a vůbec neznají slovo infarkt.

Tedy zdá se, že ten problém je poměr omega 3 vůči omega 6. A že bychom měli revidovat naši konzumaci potravy obsahující toto. Zejména slunečnicový olej, ale v podstatě i ty zdravé, jako je takzvaně olej olivový nebo řepkový. Obsahují třikrát víc omega 6 než omega 3.

Jíme málo ryb a příliš mnoho olejů a rafinovaných olejů. To jsme v 19. století nejedli.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související