Kateřina Cajthamlová: O sluch a uši se musíme starat od dětství. Nejvíce škodí hluk

12. květen 2022

Náš život je stále hlučnější, což má důsledky i na zdraví a kvalitu našeho sluchu. Uvádí se, že jeho trvalé poškození trápí na světě kolem 466 milionů. Sluch si ale můžeme poškodit třeba nadměrným čistěním zvukovodů.

„Poškození sluchu může být dočasné i trvalé. U problémů vnějšího ucha se týká zevního zvukovodu a bubínku. Příčinou může být jeho ucpání, změny způsobené zánětem nebo perforace bubínku,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Vnější zvukovod je schopný se čistit sám, a proto lékařka nedoporučuje nadměrné odstraňování ušního mazu a čistění zvukovodu, zejména prostřednictvím tyčinek, jak to řada lidí stále dělá, a to i dětem. „Pokud máte problémy s nadměrnou tvorbou ušního mazu, je nejlepší zajít na ORL, což je ušní, nosní a krční. Tam se vám do ucha podívá lékař, řekne vám, proč se tam ten maz tvoří a jak to udělat, aby se vám netvořil nebo tvořil méně.“

Trvalé poškození sluchu může způsobit silný hluk. Záleží samozřejmě na jeho intenzitě, ale následky jsou velmi individuální. „Záleží i celkovém stavu organismu a na jeho hydrataci. V podstatě sluchu škodí totéž, co srdci. Pokud není člověk úplně zdravý nebo má nějaké choroby v anamnéze, měl by být opatrný už při zvuku, který dosahuje kolem 90 decibelů,“ radí lékařka.

V záznamu celého pořadu uslyšíte, které druhy hluku se na této hranici pohybují. Kdy už je nutné nosit protihlukové chrániče nebo jak našim uším pomáhá správný pitný režim. A také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio