Kaše ovesné, ale i rýžové, pohankové nebo jáhlové připravíte s novou kuchařkou
Vtipné kaše. Namíchejte si ty vaše. Tak zní název knihy, kterou vydala Věra Strnadová v nakladatelství Smart Press. Jedná se o první titul z edice Jídlo jako lék. Sama autorka říká, že její cesta ke zdravějšímu životu začala právě u kaší.
V kuchařské knize radí, jak během chvilky vykouzlit sladkou či slanou kaši podle svého gusta. Naučí vařit kaši jáhlovou, čirokovou, rýžovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i z quinoy a teffu.
Věra Strnadová, úspěšná foodblogerka, lektorka kurzů vaření a máma dvou dětí, také vysvětluje, jak snadno připravit rostlinná mléka, čím si kaši zdravěji osladit a dává tipy na různé doplňky - zdravé tuky a oleje, oříšky, semínka a další suroviny, které se do kaše hodí.
Mnoho receptů je bez lepku, bez laktózy, téměř všechny recepty jsou veganské a jsou určeny pro děti i dospělé. V knize najdete také rychlé kaše, hotové do deseti minut, ale i řadu dalších specifických variant, například kaše vhodné na léto či zimu a při rekonvalescenci.
Pohanková kaše
Suroviny:
250 mililitrů tekutiny (pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko)
50 gramů pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou
med nebo jiné sladidlo (pro děti volte javorový sirup nebo přírodní sušené rozinky, meruňky či švestky ve formě pyré nebo rozvaru)
1 lžička libovolného oleje na zakápnutí (pro děti se hodí panenský olivový, slunečnicový nebo řepkový)
perníkové koření nebo mletá skořice (pro děti obojí vynechte)
Do rendlíku nalijte tekutinu a přisypte pohankovou lámanku. Přiveďte k varu, stáhnete plamen a za občasného míchání vařte do zhoustnutí asi 10 minut.
Chcete-li v kaši zachovat maximum cenného rutinu, uberte v receptu 50 mililitrů tekutiny, kaši přiveďte k varu a poté ji odstavte a nechte pod peřinou „dojít“. Bude to trvat alespoň 30 minut.
Hotovou kaši oslaďte a zakápněte vybraným olejem. Větším strávníkům posypte perníkovým kořením nebo jen skořicí.
Zelená kaše
Suroviny:
30 gramů nahrubo pomleté špaldové mouky nebo krupice
velká hrst čerstvých zelených listů (medvědí česnek, kopřiva, pampeliška, listy ředkviček, popenec a jiné)
sůl (pro děti jen maličko)
1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
Listy kopřivy nejdříve ponořte na 1 minutu do horké vody. Pak je vymačkejte a společně s ostatními listy nasekejte najemno.
V rendlíku rozpalte ghí a 1 minutu na něm restujte mouku či krupici. Přilijte 250 mililitrů vody, důkladně (ideálně metličkou) promíchejte a přidejte nasekané listy. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, osolte a vařte do zhoustnutí, trvá to do 10 minut.
Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.