Karel Matěj Čapek-Chod: Chvojka. Příběh nevěry a trestu z 1. světové války

7. srpen 2021

Mladičká Markyta, jejíž muž Martin je na frontě, má podezření, že je těhotná. Vydává se proto o půlnoci na hřbitov nařezat chvojku, nápoj z ní má nechtěné těhotenství ukončit. 

Čte: Lucie Trmíková
Připravila: Jiřina Tejkalová
Napsal: Karel Matěj Čapek-Chod
Dramaturgie: Alena Zemančíková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Praze v roce 2014

Povídku Chvojka najdeme v knize Ad hoc!, která má podtitul Romaneta, povídky a črty z dob světové války a vyšla v roce 1919.

Podle povídky Chvojka byl v roce 1970 natočen i stejnojmenný film v hlavní roli s Radovanem Lukavským a Marií Málkovou.

Karel Matěj Čapek-Chod

Ač dnes známý především jako romanopisec, napsal Karel Matěj Čapek-Chod(1860-1927) desítky povídek. Svoji první povídkovou knihu vydal pod jednoduchým názvem Povídky jako dvaatřicetiletý v roce 1892. Následovaly Nedělní povídky, soubor s názvem Z města i obvodu, Siláci a slaboši, Ad hoc!, Durové povídky nebo Čtyři odvážné povídky. Příběhy, které v nich zachytil, se odehrávají na rodném Chodsku, na Olomoucku, kde začínal svoji novinářskou praxi, ale i v Praze, kde strávil většinu svého dospělého života.

Jiný chodský rodák, spisovatel a kněz Jindřich Šimon Baar o svém literárním kolegovi a vrstevníku napsal: „Příliš se uzavíral do sebe, málo o něm proniklo důvěrnějších zpráv do veřejnosti a tím se stalo, že dlouhá léta mezi námi žil, ale zůstal v jistém smyslu cizincem mezi svými. Tím se také vysvětluje, proč obliba jeho spisů nedosáhla té výše, jak by si zasluhovala, ač převyšovala daleko po stránce umělecké díla autorů šťastnějších. Je příznačné, že se nedomohl poměrného blahobytu, aby se mohl výhradně věnovati literární tvorbě, ač dal české literatuře díla jedinečné krásy.“

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio