Karel Hlušička hrál deset let v Jihočeském divadle a také si tu koupil starý mlýn

20. listopad 2016

Ve čtvrtek 10. listopadu 2016 zemřel Karel Hlušička. Tento herec, dabér a rozhlasový režisér, který se narodil 25. srpna 1924 v Praze, spojil velkou část života také s jižními Čechami. Hrál v divadle v Českých Budějovicích a bydlel ve starém mlýně na Prachaticku.

Po absolutoriu studia herectví na brněnské konzervatoři v roce 1949 působil Karel Hlušička deset let v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Poté byl od roku 1959 dlouholetým členem činohry libeňského Divadla S. K. Neumanna, dnešního Divadla pod Palmovkou. Kromě divadla, dabingu i filmu vynikal i jako režisér rozhlasových her.

Na přelomu tisíciletí se s Karlem Hlušičkou setkala v Českých Budějovicích tehdejší redaktorka Českého rozhlasu Marie Kotrbová. Mluvili o výročí Jihočeského divadla. „Mám na něj jenom příjemné vzpomínky a pořád sleduji, co se tady v divadle děje,“ říkal tehdy Karel Hlušička.

Do jižních Čech jezdil i poté, co skončilo jeho angažmá v Jihočeském divadle. „Usídlil jsem se nejprve rekreačně a pak i natrvalo na Prachaticku. Jsem majitelem starého památkového mlýna z roku 1557 a velice se mi tam velice líbí. Teď jsem restauroval štít, i památkářská komise z Prachatic byla moc spokojená s tím, co jsme udělali s tím barokním Bursovým štítem,“ vyprávěl Karel Hlušička na přelomu tisíciletí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.