Kapra mají na štědrovečerním stole i v Rakousku. K tradici ale patří i bílá klobása

Rakouská kuchyně je podobná té naší. Velké rozdíly nejsou ani ve vánočním cukroví a štědrovečerní večeři. Na většině slavnostních stolů nechybí kapr, pravý vídeňský řízek nebo kachna.

Podle studentů školy cestovního ruchu v příhraničním Bad Leonfeldenu je ale rakouská kuchyně mastná a těžká. „Celkově jsou tady ta jídla mastnější ve srovnání s tím, jak se dělají v Česku. Také pro mě bylo překvapením, když jsme na internátu měli smažený sýr s rýží,“ říká studentka Martina.

„Jídla jsou mastnější než u nás, třeba k večeři mají klobásy, párky, na to nejsem vůbec zvyklá. Řízek se tu dává s rýží a brusinkami, je to jiné, občas se tomu divím,“ dodává studentka Nikola.

V Bad Leonfeldner Tourismusschulen je až 600 studentů, z toho dvacet procent z České republiky. Jedním z předmětů je i vaření, kde se žáci pod vedením Petra Kreuzwegera naučí připravovat také štědrovečerní menu.

„Vánoce jsou svátkem rodiny, lidé se potkávají. Tradičně máme kapra nebo kachnu, v poslední době i divočinu. A pro horní Rakousko je typický Bratwurst, silná bílá klobása z vepřového nebo jehněčího s teplým sladkým zelím a bramborem,“ popisuje Peter Kreuzweger.

Ke kachně se v Rakousku tradičně podává červené zelí nebo teplé kyselé zelí a bramborový nebo houskový knedlík. Ke kaprovi pak petrželové brambory. „Když děláme kapra smaženého, máme k němu vždy bramborový salát, protože k němu nejlépe chutná. Bramborový salát děláme ve dvou verzích, jedna je s olejem a octem, druhá s majonézou. Každá rodina si vybírá verzi, která jí více chutná,“ doplňuje učitel.

Štědrovečerní menu podle něj patří k základům v předmětu vaření na škole cestovního ruchu. „Vaření tady učíme už čtvrtý rok a s učiteli se tady studenti učí vařit adventní i vánoční menu, aby mohli doma rodinám uvařit něco dobrého,“ říká.

On sám má ve své rodině novou tradici. „Rozpálíme speciální kameny, koupíme různé druhy masa a uděláme omáčky. Každý si maso sám opeče a jí k tomu chléb a zeleninu. Pro moje děti a mojí ženu je to nová tradice,“ prozrazuje.

I když si mnozí Rakušané tak jako Češi tradiční štědrovečerní večeři upravili podle chuti, většinou stále na stole nechybí vánoční cukroví, štola nebo štrůdl.

autor: pfr
Spustit audio