Kaplického rejnok prochází akustickou studií

21. leden 2009
Zblízka

Poslední velké rozpracované dílo architekta Jana Kaplického se zřejmě dočká realizace. Řeč je o rejnokovi, tedy o Koncertním a kongresovém centru Antonína Dvořáka, které věhlasný architekt navrhl pro České Budějovice. Se zakázkou Kaplického oslovila zhruba před rokem Jihočeská společnost přátel hudby. Architekt zakázku přijal a věnoval se jí s velkou pečlivostí a odpovědností. Už v srpnu loňského roku přivezl model budoucí koncertní síně na českobudějovickou radnici. Hned při prezentaci nazval někdo Kaplického návrh rejnokem.

"Rejnokem nebo krásnou ženou. To je v pořádku. Když začne mít architektura přezdívky, tak je to všechno v pořádku," uvedl před časem Jan Kaplický. Když jsme se v létě při představování rejnoka zajímali o to, co Jana Kaplického při koncepci budoucí koncertní síně inspirovalo, odpověděl: "Myslím, že proces nebyl zvnějšku, ale zvnitřku. Staveniště je trojúhelníkové, není obklopeno ničím a zvnitřku je akustika. Potom záleží na tom, co z toho uděláte."

Právě proto, že budoucí koncertní síň je zvenku lesklá a černá, dostala přezdívku rejnok. Vstupní hala je modrá, velký sál pro tisíc lidí bude žlutý, menší pro 400 posluchačů oranžový. Jak ale zopakoval Jan Kaplický, nejdůležitější ze všeho je akustika. "Interiér na rozdíl od exteriéru je v podstatě dost barevný, to je jedna ze zásad, ale je hlavně akustický. Technicky řečeno jsou oba dva sály bedny v nejlepších akustických proporcích tři na dva. Kolem toho se staví interiéry. Barvy jenom upravují prostředí. Záleží na kvalitě podlahy, kvalitě stopu, akustických stěnách a tak dále. To vytváří to prostředí," přiblížil tehdy Jan Kaplický.

Díla Jana Kaplického charakterizuje originální tvarosloví. I když nám jeho stavby připadají futuristické, architekt vždycky hledal inspiraci v přírodě, často v podmořském světě. Nejinak v Českých Budějovicích. "Tady jsou drobné obrázky od lidských těl až do těl živočichů, betonových těl, ponorek, letadel a tak dále. Všechny mají jistou organickou formu. Tamhle kus skály. Tak to není moc organické, ale ty tvary... proč ne?"

Málokdy se stane, aby odborníci i široká veřejnost tak nadšeně přijali architekturu, byť by se mohla zdát na první pohled kontroverzní. V Českých Budějovicích získal návrh Jana Kaplického ihned morální podporu radnice i kraje. Realizace samotné stavby ale leží na bedrech soukromého investora - Jihočeské společnosti přátel hudby. "Osobně můžu všem slíbit, že udělám všechno pro to, aby se stavba dokončila. Za každou cenu," řekl její předseda Antonín Kazil.

První kroky se snad už podařily. O stavbu za téměř dvě miliardy korun se zajímá silný zahraniční partner. "Bylo započato s akustickou studií s modelem pro akustiky, kteří na tom pracují v Londýně, takže se na tom bude moci pokračovat," doplnil Antonín Kazil.

Rejnok by měl na místě bývalých kasáren vyrůst do roku 2015.

autor: pku
Spustit audio