Kapliček Matky Boží jsou snad stovky. O Dni matek se objeví květiny i u obnovené kaple ve Vrchlabí

9. květen 2021

Sdružení Zdravé Krkonoše vrací do horské krajiny boží muka, kapličky i poutní místa. Díky nadšencům také vstala po nejméně půlstoletí chátrání doslova z trosek i vrchlabská mariánská kaple na vrchu zvaném Kalvárie. 

S duší občanského sdružení, stavitelem Michalem Daňkem, se v podvečer u kapličky zastavila reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Na zvon v této kapličce si může zazvonit každý kolemjdoucí.
„Je to tak. Zvon, který jsme umístili na kapličce Panny Marie, má i elektricky osazené kladívko a hned vedle stavby je taková kouzelná krabička. Když do ní poutník vloží ten správný kód, který je uveden na cedulce, tak zvonek zazvoní."

Je to krásný, maličký zvonek. Ale to, jak je upevněn, je docela atypické.
„Dřevěný rám vystupuje přímo ze štítu a představuje takový soudobý architektonický prvek, kterých je na této kapličce několik. My jsme se tak pokusili dotvořit původní historickou část, z níž jsme vycházeli."

Této kapličce se říkalo Erbenova

„V 19. století ji údajně pan Erben nechal postavit. Zřejmě si byl i vědom toho, že se nacházíme blízko Olivetské hory, kde bývávalo sousoší Ježíše Krista s andělem, které hledělo tak opatrovně na Vrchlabí. Také tu končilo poslední zastavení křížové cesty."

Kolem upravené místo, je tu lavička. A co ty popsané kameny?
„Každý ten popsaný kámen v opěrné zídce je benefiční. To znamená, že byl darován někým, kdo podpořil tento projekt obnovy kapličky."

Čtěte také

Z původní stavby opravdu zbyly jen trosky, snad ani obvodové zdivo se nezachovalo.
„Kaplička byla z velké části rozvalena, klenba byla propadlá. Nejprve jsme museli vše očistit a potom teprve začít zpevňovat konstrukci a stavět. Tady jsme poprosili Ateliér Květy Krhánkové z Úpice a ten doplnil interiér jednoduchou malbou."

„A když se setmí, tak celý interiér se od podlahy nasvítí a vznikne doslova kouzelný efekt. Od řeky se terén zvedá, skaliska se vypínají z rovin," dodává Michal Daněk.

Když se vyjde jen kousíček ještě dál nad kapličku, tak je odtud krásný rozhled na Černou horu a krkonošské panorama.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.