Kapacita školy v Sudoměřicích u Bechyně přestává stačit, obec investuje do rozšíření

4. leden 2019 15:23

Další rozvoj základní školy. To je letošní priorita v Sudoměřicích u Bechyně. Současná kapacita školy přestává stačit, a proto obec investuje do výstavby nové učebny.

„V minulosti jsme přebudovali poměrně velkou rozsáhlou školku na obecní byty a školku jsme přestěhovali do školy. To bylo v dobách, kdy dětí bylo opravdu málo a měli jsme na první stupni pospojované třídy,“ vzpomíná starosta Stanislav Houdek.

Situace se ale od té doby změnila. „Museli jsme zase rozšířit školku a dneska postupně rozdělujeme i ty třídy na prvním stupni, tak nám chybí ve škole učebny,“ říká.

Největší investicí by měla být nová učebna do podkroví školy za šest milionů korun. Podle starosty by se většina stavebních prací měla zvládnout přes prázdniny, aby nenarušovaly výuku.

O přírodě se učí přímo v přírodě. V Libníči začala fungovat škola v lese

Děti v lesní škole v Libníči na Českobudějovicku

Třídu jim nahrazuje prostředí u lesního rybníka a školní lavice pařezy. Od letošního roku nově funguje v Libníči na Českobudějovicku soukromá Svobodná škola Doma v lese.

Šestimilionová investice představuje téměř třetinu ročního rozpočtu obce. Škola je pro její život jednou z klíčových záležitostí. „Máme radost z toho, že nám děti přibývají. Dojíždí sem žáci i z okolních obcí, jsme rádi, že nám zůstali věrní, ale navštěvují nás i někteří žáci z Bechyně, kde jsou dvě školy, přesto někteří jezdí sem,“ dodává Stanislav Houdek.

V Sudoměřicích u Bechyně se zvyšuje počet obyvatel. „Sudoměřice jsou možná jednou z mála vesnic, kde počet obyvatel stoupá. V tuto chvíli máme kolem 760 obyvatel, v roce 1999, kdy jsme byli Vesnicí roku, jsme měli něco přes 600,“ doplňuje starosta.

Další stavební rozvoj je podle jeho slov podmíněn stavbou čistírny odpadních vod. Ta by měla vzniknout v horizontu dvou až tří let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související