Kampaň Liga proti rakovině je opět v Českých Budějovicích

14. září 2009

Měření hladiny tuku, cholesterolu a cukru v krvi nebo hodnoty krevního tlaku a takzvaný Body Mass Index. Pokud o něj máte zájem, můžete tak učinit dnes až do 18. hodiny a zítra po celý den na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Právě tady se totiž koná osvětová kampaň pořádaná Ligou proti rakovině.

V jednom ze žlutých stanů na náměstí najdete po oba dva dny i kožního lékaře, který vám preventivně prohlédne mateřská znaménka a různé pigmentové skvrny, z nichž by mohl vybujet zhoubný kožní nádor melanom.

V pondělí tu byl lidem k dispozici také Jiří Horažďovský, primář Kožního oddělení českobudějovické nemocnice: "Tato akce má preventivní zaměření. Přijít by měli lidé s pigmentovými lézemi a eventuálně i ti, kteří pozorují jejich velký počet a případně změny. Jsou to změny barvy, ohraničení, velikosti, nebo pokud pacient pozoruje změny ve smyslu svědění či krvácení."

Kromě změření základních zdravotních ukazatelů a vyšetření mateřských znamének si na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. můžete prohlédnout i putovní výstavu s názvem Každý svého zdraví strůjcem, která seriózní i zábavnou formou upozorňuje na taková zdravotní rizika jako je kouření, alkoholismus, obezita nebo nadměrné slunění.

Spustit audio