Kamerový systém v Třeboně se rozroste

2. únor 2006

Třeboň chce rozšířit systém bezpečnostních kamer. K dosavadním pěti kamerám, které nyní střeží centrum a kruhový objezd, chce ze státní dotace a městského rozpočtu pořídit další tři pro okolí kongresového centra Roháč, předměstí a parkoviště.

Cílem je sledovat všechna problematická místa v Třeboni, kde hrozí vandalismus, rušení veřejného pořádku, vloupání do aut nebo sklepů a další trestná činnost. Třeboň využívá bezpečnostních kamer od listopadu 2004 a má s nimi dobré zkušenosti. "Natočily například vloupání do auta, které pomohlo k odhalení skupiny specializované na vykrádání aut. Kamery jsou úžasné i na boj proti vandalismu, například sprejery jsme natočili přímo u činu, a díky tomu jsme je hned zadrželi," řekl ČTK velitel třeboňské městské policie Vladimír Školka. Upozornil, že účinek kamer je i preventivní, působí také výchovně. "Z ohlasu lidí, kteří v problematických místech žijí, vyplývá, že po umístění kamer se tam situace zklidnila," dodal Školka. "Kamerový systém se nám osvědčil, proto žádáme ministerstvo vnitra o dotaci na jeho rozšíření," řekl ČTK třeboňský starosta Jiří Houdek. Město usiluje o 700.000 korun z programu prevence kriminality Partnerství, který vyhlašuje ministerstvo vnitra, a v rozpočtu města vyčlenilo asi 430.000 korun.

Na vytvoření systému již Třeboň dostala 1,3 milionu a z rozpočtu města tehdy přidala 215.000 korun. Loni v programu Partnerství neuspěla, proto koupila další kameru z vlastních prostředků.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio