Kamerové systémy v ulicích měst napříč krajem pomáhají odhalit černé skládky i dopravní přestupky

7. květen 2021

Města v Královéhradeckém kraji postupně rozšiřují kamerový systém. Často proto, aby zabránily vzniku černých skládek a hromadění odpadů u kontejnerových stání. Týká se to například Náchoda, kde problémové lokality nově monitorují přenosné kamery. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Která místa v Náchodě budou nové kamery sledovat?

Čtěte také

Přesné lokality vedení města ani strážníci prozradit nechtějí. Jde ale o šest vytipovaných míst, kde se dlouhodobě nedaří udržet pořádek a hromadí se na nich odpad.

A právě mezi těmi šesti lokalitami bude radnice dvě nové mobilní kamery přemísťovat. Mimochodem jde o vůbec první přenosné kamery, které město Náchod pořídilo. Záznamy z kamer budou průběžně kontrolovat strážníci. Kamery jsou zatím ve zkušebním provozu, no a časem, pokud se osvědčí, k nim možná přibydou další.

Mají s černými skládkami nebo hromaděním odpadu u kontejnerových stání problémy i v jiných městech v Královéhradeckém kraji?

Ano. Třeba v Úpici na Trutnovsku, tam právě proto pořídili novou kameru před pár týdny. Je umístěná mimo centrum u kontejnerů na tříděný odpad, právě tam totiž lidé odkládali věci, které tam nepatří, například skříně, židle, ledničky nebo pračky.

Čtěte také

Díky novince, která je přímo napojená na městský kamerový systém už úpičtí strážníci odhalili víc než deset případů, podle velitele městské policie si to mezi sebou lidé řekli a i proto situace se asi zlepšila.

Podobné zkušenosti mají třeba v Hradci Králové. Tam se podařilo omezit černé skládky a to pomocí desítky fotopastí. Ty jsou na některých místech nastálo, jinde jen dočasně.

Kamerové systémy ale města rozšiřují i z jiných důvodů, například kvůli dohledu nad dopravou. Jak funguje speciální kamerový systém s neuronovou sítí v Trutnově?

Čtěte také

Neuronová síť umí například rozeznat jednotlivá auta na silnicích, rozlišit osobní a nákladní vozy a upozornit na problémové situace, třeba porušení zákazu odbočení.

Systém také vede statistiku aut na vjezdu i výjezdu z města a může upozornit strážníky na případné kolony. Brzy budou kamery v Trutnově hlídat třeba i místa, kde je zákaz zastavení, a nebo strážníky upozorní na porušení maximální doby stání. Například tam, kde je doba omezená na pět minut.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.