Kameraman a režisér F. A. Brabec žije nedaleko Knovíze. Okolní krajina je pro něj velkou inspirací

2. říjen 2020

F. A. Brabec je úspěšný filmový kameraman a režisér. Jeho práci představují filmy Máj, Bolero, Bathory, Bestiář, Akumulátor 1, Obecná škola, Čas sluhů nebo Krysař. Celkem třikrát obdržel Českého lva za nejlepší kameru: za filmy Jízda, Král Ubu a Kytice. Jeho estetické cítění ho odjakživa vedlo k tomu, aby žil v inspirativním místě. A to se mu po celý život daří. O svých místech si s Pavlem Vítkem povídal v pořadu Tady to znám.

Výtvarné cítění a vnímání má F. A. Brabec, jak sám říká, od Boha. Zároveň ale přiznává, že je nutná i notná dávka píle. „Já jsem na tom hodně pracoval už od dětství. V mládí jsem nafotil tisíce fotografií. A když jsem studoval, tak mě nesmírně bavilo učit se to řemeslo. Dnes ho umím a už si s tím vším při natáčení jenom hraju,“ říká režisér.

Jeho rodina vždycky patřila k chatařům, a tak už jako malý kluk jezdil pravidelně s rodiči na chatu k Velkým Popovicím. „Když jsem se pak oženil, měl jsem ty samé touhy. Vypadnout na víkend z města ven. A když pracujete u filmu, tak už v pátek máte volno a v pondělí se také většinou ještě netočí, takže se ty víkendy postupně prodlužovaly, až jsme na naší chaloupce, kterou jsme měli v Malých Číčovicích, zůstali natrvalo,“ vypráví F. A. Brabec.

Jeho žena si pak v sousedních Velkých Číčovicích vyhlídla starý barokní mlýn. Byl úplně rozpadlý, ale to jim nevadilo, protože si ho mohli opravit a předělat přesně podle svých představ. Kromě toho samozřejmě podnikali i výlety po okolí. „Natočil jsem tam spoustu videoklipů, například na Okoři s Petrem Hapkou. Jsou tam i nádherné staré hřbitovy anebo úžasné průhledy, kterými jsou vidět kopce Českého středohoří,“ popisuje režisér.

A protože kromě pěších výletů začali se ženou podnikat také automobilové toulky, dostali se od Velkých Číčovic i dál na sever. Když hledali vhodná místa pro natáčení filmu Máj, dostali se až ke Slanému. A tam, nedaleko obce Knovíz, objevili další rozpadlý statek, který jim učaroval. Následovala tedy další rekonstrukce a další stěhování.

„Kousek odtamtud jsou Velvary, což je nádherné, úžasné město, do kterého jsem se doslova zamiloval. Dokonce tam teď natáčím svůj nový film Gump – pes, který naučil lidi žít. Ale i v okolí jsou krásná místa. Tam kdekoli zastavím, můžu postavit kameru a začít točit,“ vyznává se z obdivu k místu, kde žije, F. A. Brabec.

O čem je jeho nový film, jak probíhá natáčení a kdy se na něj můžeme těšit v kinech, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio