Kamera jako svědek. První případ v Čechách vyřešený díky průmyslovým kamerám

Smrt strážce zákona pár dní před Vánocemi jen kvůli pár stokorunám. Případ odhaluje policejní postup rekognice. První případ u nás vyřešený díky průmyslovým kamerám.

Účinkují: Vladimír Hrabal, Kryštof Bartoš, Jaromír Meduna, Ondřej Lechnýř, Jarmil Škvrna, Martina Delišová, Petra Jindrová-Lupínková, Ladislav Frej, Tomáš Petřík, Jaroslav Kodeš
Vypráví: Vladimír Matoušek
Napsala: Tereza Vojtová
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 28. 2. 2018
Autorka projektu: Bronislava Janečková

V hypermarketu Globus v Brně-Ivanovicích 12. prosince 1998 odpoledne neznámý pachatel vystřelil na pracovníka bezpečnostní služby, který ho zadržel kvůli krádeži lahve alkoholu. Střela zasáhla tepnu, muž na místě vykrvácel. V té době byli náhodou kousek od místa činu na parkovišti dva policisté, kteří pachatele začali pronásledovat. Muž dvakrát na jednoho z nich vystřelil.

Skutečné jméno pachatele bylo v audiu pozměněno. Případ nesouvisí s nositeli jména užitého v autorské licenci.

Policistu zasáhl, sebral mu pistoli a utekl. Kdyby mu jeho kolega nezajistil okamžitý převoz do nemocnice, pravděpodobně by zemřel. Po střílejícím zločinci pátraly dál přivolané policejní hlídky. Na místo události byl společně s krajskou výjezdovou skupinou povolán i kriminalista Vladimír Matoušek. Obětí střelby byl 38letý Bulhar, původně policista, teď detektiv odhalující zloděje mezi zákazníky.

Náboj, krev a video

Policisté z krajské výjezdové skupiny s kriminalistickým technikem zajistili na místě činu nábojnici, daktyloskopické a pachové stopy z nákupního košíku pachatele a z uloženého zboží. Na ulici pak ještě biologické stopy z krve a druhý náboj. Jako svědek se přihlásil muž, který unikajícího vraha náhodou svezl autem. Krev byla i v autě.

V 90. letech minulého století se ale také začínaly více využívat průmyslové kamery ke střežení velkých obchodních domů. A vyšetřovatelé si tedy vyžádali záznamy. Bylo to poprvé, kdy k pátrání po pachateli přispěl videozáznam z průmyslové kamery, na kterém byl podezřelý muž zachycen.

Muže z kamery poznali

Na kameře nebyla zachycena přímo vražda, ale jen zastřelený detektiv v prodejní části ve shluku velkého množství zákazníků. Ve dvou dalších případech se dalo usoudit, že detektiv sleduje podezřelého muže s brýlemi. V jednom případě se podezřelý podíval přímo do kamery.


Rekognice je jako úkon zakotvena v platné právní úpravě v § 93 odst. 2 trestního řádu. Má-li se výslechem zjistit totožnost nějaké osoby nebo věci, vyzve se obviněný, aby ji popsal. Teprve pak mu má být osoba nebo věc ukázána, a to zpravidla mezi několika osobami nebo několika věcmi téhož druhu.

Ze záznamu nechali kriminalisté udělat co nejkvalitnější fotografii a její kopie rozeslali na policejní útvary v kraji i médiím. Během rekognice na ní tři svědci označili podezřelého jako muže, který střílel. Na základě fotky se ozvali i policisté z oddělení motorových vozidel, protože podezřelého už několikrát vyslýchali kvůli vykrádání aut.

Střílel invalida?

Podezřelý měl na kontě sérii vykrádání aut starou pět let. Po zadržení se pokusil o útěk skokem z okna v 1. patře a těžce se zranil. Tehdy byl odsouzen na jeden rok s podmínkou na pět let. Proto se nejspíše tak snažil vyhnout zatčení za krádež obyčejné lahve.

Už jako invalidní důchodce pracoval na částečný úvazek jako instruktor v autoškole. V práci se prý ale už více jak týden neukázal, doma nebyl. Manželka policii potvrdila, že do Globusu jezdil často. O vraždě se prý dozvěděla z tisku. Zranění na manželově ruce si všimla, ale odmítl jí prý říct, jak k němu přišel.

Bude se vrah bránit zbraní?

Dál využila práva nevypovídat a odmítla poskytnout informace k jeho pohybu v době vraždy. Až po vysvětlení naléhavé situace sdělila, že je na chatě i s jejich dvěma syny, 14letým Lukášem a 19letým Liborem. Protože věděla, že u sebe mají střelné zbraně, bála se o jejich život, pokud budou při manželově zatýkání.

Kriminalisté vypracovali s vedoucím prvního oddělení majorem Pláteníkem plán na pachatelovo zadržení a akci připravili společně s policisty ze zásahové jednotky. Zákrok v chatě byl připraven na dopolední hodinu. Začal ve chvíli, kdy oba synové objekt opustili.

Vražedná zbraň chybí

Na policejní výzvu, aby vyšel ven s rukama nad hlavou, nejdříve pachatel nereagoval. Vyšel teprve po třetí výzvě, když se přesvědčil, že je pozemek obklíčen policisty. Bylo patrné, že změnil vizáž: nechal se ostříhat zcela nakrátko, přestal se holit a nosil jiný typ brýlí.

Při prohlídce chaty našli kriminalisté mezi odpadky černou koženou bundu s patrnými defekty od střely na pravém rukávu a s krevními stopami. Zajistili také kulovnici, větší množství střeliva a dvě pouzdra na pistole. Vražednou zbraň ani pistoli postřeleného policisty u něj ale nenašli.

Majstrštyk brněnských kriminalistů

Kriminalistům Městského ředitelství policie Brno se ale podařilo svědecky prokázat, že 15. prosince nabízel starší ze synů pachatele k zakoupení dvě pistole. Jednu ráže 9 mm a druhou ráže 7.65. Jednu prodal zaměstnanci herny v Brně a druhou svému známému.

Oba po kratším zapírání při výslechu pistole dobrovolně vydali. Expertiza potvrdila, že s první zbraní pachatel střílel v obchodním centru a druhou odcizil zraněnému policistovi. Mezitím laboratorní testy potvrdily totožnost krevních stop z místa činu a z auta. Pachatel byl odsouzen na 20 let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Byl to takový milý soused

Sousedi ho přitom označovali za milého a ochotného člověka, který rád všem pomáhal. Jako zaměstnanec byl prý spolehlivý a bezproblémový. Nikdo by ho nespojoval s krádežemi, a už vůbec ne s vraždou. Jenže tak úplně ve zkratu asi nejednal, když chodil nakupovat s pistolí v kapse...

autoři: rota , Tereza Vojtová , Vladimír Matoušek
Spustit audio

Související