Kameníci dokončují novou dlažbu na návsi v Němčicích, úkoly dostali i zahradníci

9. červen 2020 16:49

Novou kamennou dlažbu bude mít náves v Němčicích na Prachaticku. Kámen se totiž hodí ke kostelu z 12. století lépe než asfalt a obec chce návsi dodat podobu, jakou si vzhledem ke své historii zaslouží.

Rekonstrukce bude stát zhruba tři a půl milionu korun. Asi 600 tisíc obec zatím dostala z dotací.

„Myslím, že je jenom dobře, že se tahle centra vrací zase ke kameni. Patří to k tomu,“ komentuje mistr kameník Jiří Anton. Nová dlažba by měla být hotová v půlce června.

Zahradníci zároveň dostali za úkol vybudovat automatický závlahový systém. „Bude se využívat k závlaze pokládaného trávníkového koberce,“ vysvětluje Václav Houška. Jedná se o okolí pomníku padlým vojákům z první světové války, tento prostor obec nechala upravit v minulém roce, letos pokračuje s dlažbou.

„Náves je přirozené centrum obce, je tam bývalá fara, kostel, hospoda, ale dosud prostor nebyl dořešený, esteticky doladěný,“ připomíná starosta Radek Rypota. Finální dokončení celé návsi čeká Němčice v příštím roce.

Čtěte také

Letos měli v obci slavit velké výročí, kvůli koronaviru ale akci museli odložit. „Na letošní rok připadá výročí 800 let od první zmínky o Němčicích, s tím jsme chtěli oslavu spojit. Vzhledem ke zrušení jsme nakonec přistoupili k tomu, že ještě upravíme další část návsi,“ doplňuje starosta.

„Před rekonstrukcí byla náves vyasfaltovaná, napojené různé části, propadlé kanály, oplocení kolem pomníku, které už nedělalo parádu. Chtěli jsme do toho sáhnout tak, aby to bylo nadčasové,“ popisuje místostarosta Antonín Benák.

V budoucnu se možná obci povede domluvit i opravu kostelní zdi. Historie Němčic totiž sahá dál, než si člověk stačí uvědomit. „Je tu kostel z 12. století, je to velká památka, náves k tomu patří. Možná to bereme tak samozřejmě, že si ani neuvědomujeme, jak dlouhá ta historie obce je, i Budějovice jsou mladší,“ připomíná Antonín Benák.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související