Kam s úředníky?

19. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Představitelé mnohých měst už zřejmě brzy budou stát před nerudovskou otázkou, kam s nimi. Nepůjde ale o slamníky, ale o úředníky. Na konci letošního roku totiž v rámci reformy státní správy zaniknou okresní úřady. Například na jihu Čech je teď 7 okresů. Od 1.ledna příštího roku jich má být 17, pochopitelně menších a jejich sídelní města převezmou pravomoci okresních úřadů.

Zatímco ve městech, která se stanou centrem nových, malých okresů, musí radnice hledat a upravovat prostory pro nové úřady. Současná okresní města by mohla využít přímo objekty okresních úřadů. Jak ale upozorňuje písecký starosta Luboš Průša, není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo.

Luboš Průša: Ministerstvo financí se zatím nevyjádřilo k tomu, kdo vlastně bude novým uživatelem těch budov, které zůstanou po okresních úřadech. Dokonce existuje názor jednoho náměstka ministra financí, že přednost budou mít jiné úřady státní správy a třeba soudy, státní zastupitelství a další při výběru těchto budov v určitých okresních městech je deficit těch budov pro státní správu a je docela dobře možné, že i my budeme postaveni alespoň z části toho úřednictva pře problém, kam ty úředníky umístit, kde vlastně zabezpečit výkon té státní správy.

Podobný pohled na věc má i přednosta Okresního úřadu v Českém Krumlově František Mikeš. Navíc upozorňuje, že pokud by současné okresní město převzalo objekty OÚ, další pověřená města, která musí nové úřady budovat od základu, by byla znevýhodněná. Na Českokrumlovsku je to město Kaplice.

František Mikeš: Ve městě Český Krumlov může převzít město instituci jako takovou, s lidmi, se sítěmi počítačovými, s programy, se vším tím, co je potřeba pro výkon státní správy a většina lidí tam samozřejmě zůstane. Ta komunikace mezi městy a okresem je. Jiná věc je, že není jasné, jestli obcím budou ty budovy, a jestli jim vůbec budou převedeny, a když ano, tak jak to bude vykompenzováno třeba té naší Kaplici, protože ta bude muset skutečně, na rozdíl od toho Českého Krumlova, začínat na zelené louce.

Jak doplňuje jihočeský krajský hejtman Jan Zahradník, ani v Českých Budějovicích zřejmě nebude moci město objekt současného okresního úřadu plně využít poté, co převezme kompetence tohoto úřadu.

Jan Zahradník, hejtman Jihočeského kraje: V budově okresního úřadu v Mánesově ulici, tam když ukončí činnost okresní úřad, tak tam už může být plánováno, že tam zůstane pozemkový úřad, má na to políčeno také finanční prokuratura, jako nově vznikající orgán a zůstane tam tzv. likvidační skupina, která po každém okresním úřadě zůstane a bude dořešovat věci, které nebude moci převést ani na obce, ani na kraj, čili více než možná z poloviny už ta budova je nyní blokována, a tedy ten nástupce okresního úřadu bude muset hledat zřejmě svoje prostory pro převzetí těch pravomocí jinde.

I z těchto slov je zřejmé, že reforma veřejné správy s největší pravděpodobností slibovaný pokles úředníků nepřinese, spíše naopak.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ark , Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu