Kadidlo, jeden z darů Tří králů, zbaví stresu, sníží tlak i zlepší kvalitu kůže

Když se řekne kadidlo, nejspíš se vám vybaví vonný kouř, který se line při slavnostních obřadech v kostele. Takto se totiž tato vonná pryskyřice užívá už po staletí.

Na vykuřování se však nepodílí jen kadidlo, ale směs vonných látek, v níž je kromě kadidla zakomponována také myrha a vonné balzámy. Takto připravená směs může navozovat pozitivní náladu, protože například podle studie z roku 2008 kadidlo snižuje úzkost a působí antidepresivně.

Kadidlo se získává nařezáváním kůry stromu kadidlovníku (Boswellia). Zaschlé výrony mají tvar kulovitých hrudek nebo krápníčků, které se sbírají a jsou cenným artiklem již od starověku. Kadidlo bylo ceněné více než zlato a země, kde se pěstovalo, bohatly.

Seženete čistou pryskyřici nebo olej

Kadidlo se spolu s myrhou a zlatem stalo také jedním z legendárních darů, které malý Ježíšek dostal od Tří králů. Mezi beduínskými a arabskými kmeny mělo pověst léčiva a bylo hojivým prostředkem.

Kromě čisté pryskyřice se můžete setkat s esenciálním olejem z kadidla. Ten se inhaluje nebo vstřebává přes pokožku, většinou smíchaný s nějakým základním olejem, například jojobovým nebo kokosovým. Má se za to, že přenáší informace limbickému systému v mozku, který ovlivňuje nervový systém.

Inhalování oleje snižuje srdeční pulz a vysoký tlak. Zbavuje úzkosti a deprese, zmírňuje účinky stresu a negativních emocí. Studie také potvrdily, že kadidlo může pomoci zničit nebezpečné viry, bakterie i různé typy rakoviny.

Noční krém na dobré spaní

Potřebujeme:
5 kapek kadidlového oleje
5 kapek levandulového oleje
¼ polévkové lžíce kokosového oleje
½ lžičky olivového oleje
malou nádobku na smíchání ingrediencí

Použijeme kokosový olej, který není pevný, ale trochu měkčí. Pokud je potřeba, nejdřív ho trochu zahřejeme. Přidáme další oleje a smícháme dohromady. Naneseme na obličej a případně i tělo.

Laboratorní studie ukazují na slibný protinádorový efekt kadidla, které pomohlo potlačovat buňky několika typů rakoviny. Číňané zkoumali účinky kadidla a myrhy na pěti nádorových buněčných liniích, se zvýšenou citlivostí reagovaly buňky rakoviny kůže a prsu.

V roce 2012 byla objevena složka kadidla, zkráceně nazvána jako AKBA, která úspěšně zabíjela buňky rakoviny, jež se staly odolnými vůči chemoterapii. Tak má kadidlo šanci stát se potenciálním přírodním protinádorovým prostředkem.

Lék na zkažený dech a jizvy

Jelikož kadidlo působí dezinfekčně, dokáže eliminovat zárodky chřipky, stejně jako nahradit chemická domácí čistidla. Lidé ho od nepaměti užívali k podpoře zdraví ústní dutiny. Antiseptické kvality oleje mohou být prevencí zkaženého dechu, zubních kazů, bolestí zubů a vřídků.

Dále posiluje kůži a zlepšuje její elasticitu a ochranné účinky proti bakteriím i proti známkám stárnutí. Léčí rány, redukuje viditelnost jizev a akné, může být prevencí těhotenských strií, léčí suchou a popraskanou kůži. Snižuje také zarudlost a podráždění pokožky.

Pociťujete úzkost, špatně spíte, jste ve stresu? Úlevu přinese levandule

Levandule

Levandule se pro medicínské účely používá již více než 2500 let. Staří Řekové, Římané a Peršané přidávali květy do koupele. Samotné jméno rostliny pochází z latinského „lavare“, což znamená mýt se.

Výzkumy naznačují, že kadidlo zlepšuje paměť a schopnosti učení. Některé studie se zvířaty dokonce vidí spojitost mezi užíváním kadidla během březosti a lepší pamětí a schopnosti učení u potomků. Tento éterický olej také může zlepšit rovnováhu mezi hormony a plodnost, ačkoli na toto téma zatím není k dispozici dostatek studií.

Kadidlo zbavuje trávicí trakt toxických látek a posiluje střevní peristaltiku. Snižuje tendenci k bolestem a křečím v žaludku, ulevuje od zvracení, vypuzuje nadměrnou vodu z trávicího systému, která by mohla způsobit nadýmání, a také ulevuje od bolestí břicha spojených s premenstruačním syndromem.

V neposlední řadě napomáhá hlubokému a klidnému spaní, což souvisí s redukcí symptomů chronického stresu. Otevírá dýchací cesty a pomáhá dosáhnout ideální teploty ke spaní. Kadidlo potlačuje produkci zánětlivých molekul, které jsou spojeny s artritidou, astmatem, bolestivými záněty střeva a mnoha dalšími potížemi. Je i pomocníkem pro posílení zdraví svalstva, vazů a chrupavek.

Spustit audio

Související