K hodům v moravské Vrbici patří kroje, obřadní tanec a Mužáci

7. září 2022

Kdo si jednou zažil atmosféru hodů na Moravě, rozhodně na ni nezapomene. Ve Vrbici, jen kousek od Velkých Pavlovic, můžete obdivovat nejen vinné sklípky v několika poschodích, ale pokud se vám podaří zastavit se tam v období hodů, rozhodně si nenechte ujít třeba průvod mládeže v krojích a moravské písničky.

„Naším patronem je tady svatý Jiljí a k jeho poctě jsou třídenní hody,“ vypráví kapelník hudebního sdružení Mužáci Václav Hasík. Jde vlastně o tradiční akci od neděle do úterý. Když jsem se tam zastavila právě poslední den hodů, překvapilo mě množství lidí, zejména mladých, kteří se zapojili.

K hodům pochopitelně patří už léta právě zdejší Mužácí s moravskou hudbou a písničkami. „Dnes hody končí, mladí stárci to předávají nám starým stárkům, tedy ženáčům – mužákům a ještě k tomu patří obřadní tanec zavádka,“ dodává Václav Hasík a už pospíchá ke své kapele.

Průvod ke starostovi totiž právě začíná. Nádherné kroje jen celou atmosféru umocňují. Tak si ji vychutnejte alespoň v naší reportáži v magazínu Dámská jízda.

Spustit audio

Související