Jsou pravou rukou lékařů a v době pandemie pomáhají na všech místech. Koronavirus proměnil vnímání zdravotních sester

23. listopad 2021 16:15

O tento obor je teď na školách velký zájem. Studenti vyšších odborných škol navíc chodí na povinné praxe do nemocnic, kde pracují také na covidových jednotkách. Třeba jako dvě studentky v Českých Budějovicích.

„Do minulého týdne jsem sloužila na neurochirurgii, na normální praxi, jelikož se situace zhoršila, tak nás přeřadili na covidová oddělení. Náš denní režim vypadá tak, že ráno přijdeme na oddělení, seznámíme se s pacienty,“ líčí Simona Benešová, 20letá studentka oboru Diplomovaná všeobecná sestra na Vyšší odborné škole zdravotnické v Českých Budějovicích. V rámci praxe chodí do nemocnice na 12hodinové služby.

„Nezažíváme to poprvé, minulý rok jsme sloužily úplně stejně,“ dodává Benešová.

První měsíce po vypuknutí pandemie pro ni byly náročné. Musela si zvyknout na takzvanou bariérovou péči, kdy se ke všem pacientům přistupuje jako k infekčním. To potvrzuje i její spolužačka 21letá Petra Rokosová, která se zpočátku bála i zavlečení nákazy domů.

„Bála jsem se z toho důvodu, že bydlíme s babičkou a s dědou. Byl tam takový ten prvotní šok, že hodně lidí umíralo, takže jsme se doma hodně báli.“

Ošetřují i těžké případy neočkovaných

Obě studentky dnes na oddělení zažívají i případy, kdy ošetřují těžce nemocné neočkované pacienty, kteří ani po této zkušenosti nezměnili názor na vakcinaci. Mrzí je i přístup některých lidí ke covidu a opatřením, jak říká Petra Rokosová.

„Těm odpůrcům bych přála, aby se došli oblíknout do obleků, co máme my a to oddělení si jenom prošli, aby viděli třeba jen skrz zavřené dveře, že se tam ty lidi opravdu trápí, že nemohou dýchat a že to tak opravdu je.“

Obě se shodují, že tento obor si vybrali proto, že chtějí pomáhat. A uplynulý rok a půl je v tom jen utvrdil, dodává Simona Benešová.

Pandemie koronaviru navíc způsobila velký zájem o studium oboru praktická sestra. V Českých Budějovicích je nárůst přihlášek až o 50 procent oproti letům před covidem. Pokračuje Karel Štix, ředitel místní Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy:

„Tu prestiž si získaly sestry působením v nemocnicích a pomocí ve všech vlnách covidu. Sester si celá společnost váží. Pokud naši budoucí absolventi přijmou tu zodpovědnost, tak práci vždycky najdou.“

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio