Jsou to lidé, kteří se nebáli, vzpomínají redaktorky na natáčení cyklu Jihočeši

3. červenec 2015

Příběhy osobností spjatých s jižními Čechami mapoval v posledních letech Český rozhlas České Budějovice. Projekt vyvrcholil vydáním knihy Jihočeši (rodem i srdcem), v níž je 57 vybraných portrétů.

Nápad na rozhlasový cyklus Jihočeši vznikl před třemi lety. „Říkali jsme si, že by bylo pěkné zdokumentovat osudy lidí, kteří už mají za sebou profesní kariéru a jsou většinou i trochu pozapomenutí. Je takovým dluhem Českého rozhlasu si těchto lidí všímat a dát jim slovo,“ vzpomíná redaktorka Hana Soukupová.

Kniha Jihočeši (rodem i srdcem)

Když si pak redaktoři příběhy osobností vyslechli, nelitovali. „Všechny oslovené jsme potěšili tím, že jsme si na ně vzpomněli, a oni zase potěšili nás, protože jejich příběhy opravdu stojí za to,“ dodala Hana Soukupová.

Když už rozhlas odvysílal hodně příběhů, vznikla i kniha Jihočeši (rodem i srdcem). „Museli jsme rozhlasové povídání přepsat do knižní podoby, což nebylo vůbec jednoduché. Já jsem pak měla za úkol všechno na závěr srovnat a sjednotit,“ doplňuje Eva Kadlčáková.

Do cyklu Jihočeši autoři vybírali zajímavé osobnosti, které mají za sebou bohatý život. Důležité ale také bylo, aby o tom uměli vyprávět. „Jednotlivé díly měly podobu monologů, takže bylo potřeba, aby ten člověk měl nějaké charisma a dovedl svůj příběh pěkně podat,“ vysvětluje Hana Soukupová.


Vyšel jsem za město a přemýšlel. Víte, když se mě dnes někdo ptá, co je v životě nejdůležitější, odpovídám, že odvaha. Tenkrát jsem byl mladý, a když je člověk mladý, stačí, jak často říkávám, zavřít oči, natáhnout ruce a všechno, čeho se dotknete, se promění ve zlato. Čeho se bojíš, ty hlupáku, řekl jsem si tehdy.Petr Porcal v knize Jihočeši o tom, co předcházelo jeho přestěhování do Florencie

Vybrané osobnosti mají podle ní společné to, že jsou to lidé, kteří se v životě nebáli. Například emigrovali a museli znovu začínat v jiné zemi nebo čelili vážnému handicapu.

Při zaznamenávání příběhů byla často dojatá a také se jí mnohdy líbila místa, kde se natáčelo. „Vybavuji si například mlýn u Strunkovic nad Blanicí, kde už dlouho žije mlynářský rod Pártlů. Tam jsem se setkala se sbormistrem Theodorem Pártlem,“ vzpomíná Hana Soukupová.

Pro Evu Kadlčákovou bylo mimo jiné dojemné setkání s Josefem Režným. Natočila totiž úplně poslední rozhovor s tímto strakonickým dudákem.

Knihu Jihočeši (rodem i srdcem) můžete zakoupit v Radioservisu, na eshopu Radiotéka nebo v budově Českého rozhlasu, U Tří lvů 1, České Budějovice. Dále ji prodává Knihkupectví U Mikuláše v Českých Budějovicích, Jihočeské muzeum, síť prodejen Kanzelsberger, Komorní galerie u Schelů České Budějovice a knihovna v Třeboni.

Více na www.budejovice.rozhlas.cz/jihocesi. Všechny díly cyklu k poslechu ZDE

Spustit audio