To jsme nikdy nezažili, kolik lidí nám děkovalo za malbu v podchodu, říkají sprejeři Lukáš Michal a Jakub Šanda

21. prosinec 2020 13:00

Malby sprejem můžou lidé v Českých Budějovicích vidět stále častěji. Ne vždy ale ví, že některé zakázky zadalo sprejerům město. Jednu takovou malbu dokončila dvojice umělců za fotbalovým stadionem Dynama.

Dvě nová umělecká díla vznikla v Českých Budějovicích na objektech, které lidé běžně spíše přehlížejí. Jedním z nich je vojenský bunkr za fotbalovým stadionem kousek od řeky.

Ten proměnili dva streetartoví umělci v knihovnu. Druhou malbu můžete najít na malém krychlovém objektu ČEVAKU na sídlišti Vltava, na který Lukáš Michal a Jakub Šanda namalovali houby. Svá díla vytvářejí sprejem.

„My jsme někdy v roce 2013 nebo 2014 šli na město s tím, že chceme, aby nám povolili nějaké zóny na malování,“ vzpomíná Jakub Šanda a dodává: „V rámci toho nás magistrát, konkrétně paní Bláhová, oslovila, jestli bychom pro ně neudělali nějakou zakázku. První byla u hřbitova Otýlie.“

Postupně mohli v dalších letech českobudějovičtí občané vidět i další oficiální malby Lukáše Michala a Jakuba Šandy po různých místech města, například na Strakonické ulici, nebo v podchodu na sídlišti Máj.

„To jsme nikdy nezažili, kolik lidí nám děkovalo a byli hrozně rádi za to, že to tam bude. Kupovali nám tam piva a nosili kafe, to bylo moc hezké. Za ty reakce bychom ještě chtěli lidem poděkovat,“ dodává Lukáš Michal.

Další malbu si už objednala i českobudějovická teplárna. ČEVAKU budou postupně malovat patnáct malých objektů.

Více si poslechněte v reportáži Anny Vrhelové.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio