Jsem zklamaný, že se Motoru nedaří postoupit, říká bývalý hráč a trenér Karel Pražák

16. září 2019 06:27

Před padesáti lety se zasloužil o postup českobudějovického hokejového týmu do nejvyšší soutěže. Teď by si rád oslavu zopakoval ještě jako fanoušek. Bývalý hokejista a legenda klubu Karel Pražák totiž stále sleduje dění na ledě.

Karel Pražák začínal s hokejem v Miroticích na Písecku. „Přišli jsme ze školy, vzali brusle a šlo se na led. Bylo nás tam asi osm kluků, začínali jsme na řece a potom na hřišti,“ vzpomíná.

„Když zamrzlo, první, co jsme udělali, než jsme šli do školy, bylo, že jsme otestovali led, jestli už je silný. To ale nebyl jen hokej, byli jsme generace, která si sama vyhledávala zábavu,“ dodává.

Během své hokejové kariéry nastřílel Karel Pražák mnoho gólů. Nejčastěji ale vzpomíná na trefu v Karviné, kde budějovický tým postoupil do extraligy. „Byl to rozhodující zápas. Já jsem dal gól, na druhý jsem nahrál, a tím jsme tady na dalších dvacet let zajistili nejvyšší soutěž,“ říká.

Čtěte také

Aktuální dění a současný Motor také sleduje. „Loňskou sezónu jsem chodil pravidelně na každé utkání. Sleduji, jak se mužstvo vyvíjí. Trošku jsem zklamaný z toho, že se jim nedaří připravit mužstvo tak, aby postoupili, ale uvidíme, snad se to povede v letošním roce,“ komentuje.

Velkou část kariéry strávil Karel Pražák se spoluhráčem Jaroslavem Pouzarem. „Začínali jsme ještě s Pepíkem Pártlem, s těmi jsem asi odehrál nejvíc zápasů. A pak samozřejmě s Vaškem Maříkem a Jardou jsme tady tvořili přesilovou hru, o které se mluví ještě dneska,“ připomíná.

V lednu oslaví Karel Pražák 75. narozeniny. Bilancovat ale nebude. „Já jsem takový člověk, který kouká pořád dopředu. Beru to, že tak jde život. Bude mi 75, jsem rád, že zatím mi zdraví slouží a doufám, že vydržím ještě dýl,“ uzavírá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související